La ce specializări mai poţi găsi loc bugetat

Înscrieri l În luna septembrie, majoritatea universităţilor de stat scot la concurs locurile rămase neocupate în urma admiterii din vară. Dacă Universitatea din Bucureşti a decis să renunţe la specializările ce s-au dovedit a fi neatractive, Universitatea “Cuza” din Iaşi a sporit oferta din acest an.
Dacă nu v-aţi înscris încă la facultate în prima sesiune de admitere din acest an, mai aveţi încă o şansă. În luna septembrie majoritatea universităţilor de stat pun la bătaie locurile rămase neocupate. Spre deosebire însă de anul trecut, când oferta de toamnă cuprindea şi multe locuri finanţate de stat, de data aceasta marea majoritate a locurilor sunt cele cu taxă. Aceasta din cauza faptului că rectoratele au decis să renunţe la specializările neatrăgătoare pentru candidaţi. Universitatea din Bucureşti, de pildă, a desfiinţat mai multe specializări ce au avut anul trecut zeci de locuri bugetate rămase libere la admiterea din toamnă: fizică informatică (34), fizică medicală (24), biofizică (38), etnologie şi folclor (28 de locuri). Practic, anul acesta candidaţii care îşi vor deune dosarele la UB, în perioada 1-6 septembrie, vor trebui să se mulţumească doar cu locurile cu taxă în valoare de 2500 de lei pe an.
Rezultatele finale ale celei de-a doua sesiuni de admitere a universităţii bucureştene vor putea fi aflate în data de 16 septembrie. La universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), aproximativ un sfert dintre candidaţii care s-au înscris în această vară au ales cel puţin două facultăţi, după data de 1 septembrie urmând a se stabili locurile rămase vacante. Înscrierile se vor face în perioada 7-12 septembrie, taxa de şcolarizare variând de la 800 de lei pe semestru în cazul facultăţilor de Chimie, Fizică, Matematică şi Teologie Romano-Catolică, la 1500 de lei pe semestru în cazul Facultăţii de Informatică. Anul trecut, UAIC a dispus de locuri bugetate vacante în sesiunea din septembrie la specializarile biologie, chimie, geologie, inginerie geologică, limbă şi literatură germană, limbă şi literatură rusă, limbă şi literatură italiană, literatură comparată, limbi moderne aplicate, matematică, ştiinţele educaţiei, filosofie, studii culturale, fizică, ştiinţe inginereşti aplicate şi teologie.

Adauga un comentariu

*