Legende urbane din Bacau (XVI)
Un erou fabricat de comunisti are inca statuie in Bacau
Statuia lui Vasile Roaita se gaseste in Parcul CFR

legenda-urbana-16-1.jpgUn erou fabricat in laboratoarele propagandei comuniste are inca statuie in municipiul Bacau. Statuia lui Vasile Roaita poate fi vazuta si acum in Parcul CFR.

Legenda „sirenei lui Vasile Roaita”

Numele Vasile Roaita se leaga de Marea Recesiune din 1933 si de Atelierele CFR Grivita din Bucuresti. Potrivit mai multor surse de pe internet, in februarie 1933 in Atelierele Grivita a izbucnit o greva uriasa (in care a fost implicat si Gheorghe Gheorghiu-Dej), inabusita violent de autoritati. Printre muncitorii morti s-a aflat si Vasile Roaita, despre care, când comunistii au ajuns la putere, s-a spus ca a fost impuscat in timp ce tragea sirena unitatii pentru a-si chema tovarasii la proteste. Atelierele Grivita au fost numite „Grivita Rosie”, iar Vasile Roaita s-a bucurat de statui si comemorari, fiind introdus in istorie (inclusiv in manualele scolare) ca erou al comunismului.

Contestarea

O prima contestare a legendei despre protestul Grivitei Rosii si martirajul lui Roaita s-a facut pe vremea lui Nicolae Ceausescu, sustine cotidianul „Adevarul”. Potrivit unui text de anul trecut, Ceausescu i-a pus pe cercetatori sa caute prin arhive si sa descopere ca legenda era un fals istoric, ca sirena a fost trasa de fapt de un agent al Sigurantei, chiar când negocierile pentru incetarea grevei erau pe drumul cel bun, in scopul legitimarii represiunilor care au urmat.
O a doua contestare majora a legendei s-a facut dupa Revolutie, când – asa cum arata cotidianul „Jurnalul National” intr-un text aparut in 2005, dar si site-ul www.cfr.ro – Constantin Negrea, muncitor la Atelierele Grivita in 1933, a declarat ca de fapt el a tras sirena si nu Roaita: „eu am fost desemnat sa am grija de sirena. Vasile Roaita, ucenic in ultimul an la caldararie, nu avea nicio legatura cu greva. Statea lânga usa când a intrat armata si a inceput sa traga. A fost ranit din intâmplare si a murit la spital. In timpul comunistilor, am fost chemat la Dej. Se hotarâse ca Vasile Roaita sa fie eroul”.
Profesorul Eugen Sendrea, de la Biblioteca Judeteana Bacau, il contesta si el pe Roaita. „Din informatiile pe care le am reiese ca Vasile Roaita nici macar nu a pus mâna pe sirena. Ideea de a fabrica un erou a apartinut lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care stia adevarul, ca Roaita a fost impuscat accidental, pe când rezema usa unui atelier. Dealtfel, in acel moment sirena nici nu functiona, din lipsa de carbuni, iar cei care raspundeau de ea erau plecati”, a declarat recent bibliotecarul.

Statuia

In ciuda noii perspective asupra lui Vasile Roaita, statuia sa troneaza inca in Parcul CFR din Bacau, nu departe de gara. De soarta monumentului ne-am interesat atât la Primarie, cât si la Compania Nationala de Cai Ferate. „Parcul apartine CFR”, a precizat purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, Ionut Tomescu. CFR nu ne-a dat niciun raspuns pâna la inchiderea editiei.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. draculea a zis:

    nu mai mancati kkt acum de ce n-ati mancat pe timpul lu ceusescu ca a-ti tras maneta nu dupa 60 de ani

  2. nu e maneta
    e o sarma:)))

  3. eQUILIBRIUM a zis:

    draculea, „a-ti” spune totul…

Adauga un comentariu

*