Dragoste in intuneric:
Nu a vazut niciodata chipul sotiei

poveste-bejenaru-1.jpgVasile Bejenaru a orbit la numai 28 de ani. In ciuda handicapului, barbatul a continuat sa lucreze si a avut si doua neveste. Puterea de a merge inainte i-au dat-o „vointa si constiinta”

A iubit trei femei fara sa le vada vreodata chipul. A orbit la doar 28 de ani si totusi a continuat sa munceasca. Are 65 de ani si se poate considera un om implinit. Nu e o poveste, ci destinul iesit din comun al unui bacauan din Saucesti pe care l-am cunoscut ieri in Spitalul Judetean.
„Am ramas pe intuneric”
Vasile Bejenaru s-a nascut in 1944 in comuna Plopana. 28 de ani mai târziu, un accident i-a schimbat viata pentru totdeauna. „In 1972, pe când lucram in armata, un obuz ramas din timpul razboiului mi-a explodat in fata, m-a umplut de schije si m-a lasat pe intuneric. Medicii din Bucuresti mi-au facut peste zece operatii, dar ochii nu mi i-au mai putut salva”, a povestit barbatul. Ramas orb, fara speranta ca va mai vedea vreodata, si-a depasit disperarea, s-a obisnuit cu ideea ca nimic nu va mai fi cum a fost si s-a apucat sa-si refaca viata, nu numai din punct de vedere social, ci si profesional.
15 ani la cooperativa
Dupa ingrozitorul accident care l-a scos din armata cu o pensie de mizerie, Vasile Bejenaru a lucrat inca un deceniu si jumatate la Cooperativa Sporul din Bacau. „Pe vremea aceea nu te angaja nimeni ca nevazator, eu am avut noroc de relatii de m-am incadrat la «Sporul». Am muncit acolo pâna la pensionare, la 44 de ani. Fabricam perii, pensule si maturi. Mai aveam colegi in situatia mea, unii chiar mai indemânatici, imi amintesc de unul care mai avea doar orbitele si totusi putea baga ata in ac mult mai repede ca unul care vede”, si-a continuat el istorisirea.
A vazut mai usor in sufletul femeilor
Prin accidentul din armata, Vasile Bejenaru a pierdut darul vederii, dar l-a câstigat pe acela de a vedea mai usor in sufletul femeii, nemaifiind furat de frumusetea fizica, nici alungat de urâtenia chipului. A avut o iubita si doua sotii, dintre care cu una a facut doi copii. „Pe prima sotie, Sofica, am cunoscut-o curând dupa ce am orbit. Am trait impreuna 13 ani si mi-a facut doi copii. Nu ne-am inteles pâna la capat, ca, vorba din popor, unde-s doua cutite taioase nu merge treaba. Intr-o zi a plecat cu tot cu copii”, a relatat batrânul. A iubit apoi pe alta, pe Angela. „Nu m-am bucurat decât vreo sapte ani de viata alaturi de ea. Intr-o zi, a ucis-o trenul in Gara de Nord din Bucuresti. Nu ne casatorisem”, a mai spus el. Actuala sotie, Viorica, isi pierduse fostul sot când era foarte tânara. Vasile Bejenaru a luat-o de nevasta si a fost un tata bun celor doi copii ai ei. „Mi-am gasit locul lânga ea”, considera el.
Secretul supravietuirii
L-am intrebat pe Vasile Bejenaru care ar fi secretul puterii sale de a merge mai departe, cu capul sus, dupa ce a ramas orb atât de tânar. „Mereu, daca am vrut sa fac ceva, am facut. Si acum, daca vrei un gard, il fac. Prin gândire si vointa, asa am reusit”, a marturisit acesta.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. ghelase iancu a zis:

    O poveste de viata extraordinara.Un adevarat OM.Un exemplu de vointa si dragoste de viata.

  2. UN exemlu

  3. un mare OM

Adauga un comentariu

*