Circul administrativ s-a incheiat :
Biblioteca, impartita frateste intre Primarie si CJ

cj-si-cl.jpgDisensiunile juridico-administrativ dintre Consiliul Judetean si Consiliul Local pe marginea dreptului de proprietate asupra fostei cladiri a bibliotecii judetene par sa se fi sfârsit, dupa ce CJ a hotarât, ieri, sa dea in folosinta gratuita catre CL 50 la suta din imobilul respectiv. Stingerea diferendului administrativ da unda verde continuarii proiectului de reabilitare a imobilului de patrimoniu. Acesta trena de mai multa vreme datorita unei plângeri depusa in instanta de primarul Romeo Stavarache, impotriva CJ, prin care edilul revendica dreptul de proprietate asupra cladirii in cauza.

Viitorul fostei cladiri a bibliotecii judetene suna bine, dupa ce sefii administratiei bacauane par sa fi ajuns la un acord in diferendul pe marginea dreptului de proprietate asupra imobilului de patrimoniu. Intr-o sedinta fulger organizata ieri, CJ a aprobat darea in folosinta cu titlu gratuit a 50 la suta din cladire catre CL, contractul având o durata de 25 de ani. In contrapartida, municipalitatea s-a obligat sa retraga plângerea depusa in instanta, prin care revendica de la CJ dreptul de proprietate asupra imobilului. Intelegerea dintre cele doua parti survine pe fondul unui ultimatum dat de Banca Mondiala, finantatorul proiectului de reabilitare a cladirii de patrimoniu, care a anuntat ca va stopa linia de creditare daca nu se ajunge la un acord administrativ in aceasta privinta.

Proiect de restaurare aprobat inca din 2004

Potrivit documentelor oficiale, proiectul reabilitarii cladirii de patrimoniu a fostei biblioteci judetene a fost aprobat in anul 2004, prin Hotarârea de Guvern nr. 523 din 7 aprilie. Ulterior, unitatea de implementare proiecte de la nivelul Ministerului Dezvoltarii a organizat o licitatie internationala in urma careia doar doua firme au depus oferte concrete. A fost selectata cea mai mica dintre acestea, depusa de un consortiu format prin asocierea companiilor SC Conimpuls SA din Bacau si SC Grup Constructii Est SA din Iasi. Licitatia a fost finalizata pe 15 octombrie 2007. Conform indicatorilor tehnici aprobati, investitia totala in restaurarea imobilului de patrimoniu se ridica la peste 2, 5 milioane de lei, din care 1, 25 de milioane reprezinta contributia Bancii Mondiale, iar restul – in suma de 1, 3 milioane – este cofinantarea pusa la bataie de CJ Bacau. Pâna in prezent, din suma obtinuta de la Banca Mondiala au fost executate aproximativ 860 de mii de lei, bani care se regasesc in proiectare, studii de fezabilitate si activitati conexe.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Botomei Vasile- Presedinte PARTIDUL DEMOCRAT-LIBERAL ORGANIZATIA JUDETEANA BACAU (LEGAL INFIINTATA ) a zis:

    Doi incompetenti! Cum sa imparti ceva ce nu a apartinut Consiliului judetean Bacau.O biblioteca judeteana impartita in doua este o pace intre doua clanuri mafiote pe banii publici.

  2. eu je moi a zis:

    Nu mai contează, bine că s-au împăcat şi că o să fie renovată cum trebuie. Aşa poate înţeleg şi alţii de ce fostul muzeu de ştiinţele naturii, actuala crâşmă de vis-a-vis de Parcul Trandafirilor, a fost mutilată, nu renovată. Până o să înţelegem noi că o clădire de patrimoniu nu se renovează cu plastic, termopan alb, tablă colorată şi tencuială modernistă pe pereţi, mai trece muuultă apă pe Bistriţa…

Adauga un comentariu

*