Sanatatea bacauana sub anestezie liberala: Stavarache se impotriveste construirii noului spital de urgenta

foto-fond.jpgStupoare in comunitatea medicala bacauana, dupa ce o initiativa halucinanta a edilului Romeo Stavarache ar putea priva judetul Bacau de construirea noului spital de urgenta. Consiliul Local urmeaza sa gireze, in sedinta de astazi, retragerea de la fosta Autoritate de Sanatate Publica a dreptului de folosinta gratuita a unui teren de aproximativ 3, 3 hectare, situat in strada Tecuciului, unde edificiul spitalicesc urma sa fie construit. Acesta facea parte dintr-un program medical national initiat, in primavara lui 2007, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (PNL).

Sanatatea bacauana e anesteziata politic de municipalitate. La initiativa primarului Romeo Stavarache, aceasta a luat decizia de a priva Directia de Sanatate Publica (fosta ASP) de dreptul la folosinta gratuita a unui teren situat pe strada Tecuciului, unde ar fi trebuit sa se construiasca un nou spital judetean. Edificiul medical facea parte dintr-un program national de investitii demarat de Ministerul Sanatatii, in 2007, la initiativa ministrului de la acea data, Eugen Nicolaescu (PNL). Terenul, in suprafata de aproximativ 3, 3 hectare, a fost atribuit ASP prin HCL nr. 98 din 6 aprilie 2007, insa decizia urmeaza sa fie abrogata daca alesii locali vor aproba, in sedinta CL de astazi, un proiect de hotarâre in acest sens. Decizia a pus pe jar comunitatea medicala bacauana, intrucât proiectul de construire a unui nou spital judetean nu a fost stopat de ministerul de resort. Expunerea de motive ce insoteste proiectul de hotarâre privind abrogarea HCL 98/2007 e mai mult decât hilara. Diriguitorii municipiului sustin ca ASP nu a facut nimic in doi ani de folosire gratuita a terenului, desi programul de investitii era derulat de ministerul condus de penelistul Nicolaescu. Primaria a anuntat ca nu dispune in acest an de resurse financiare pentru a asi gura relocarea târgului de marfa, spre a face loc spitalului de urgenta.

„Primarul a innebunit”

Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, a atacat in termeni transanti proiectul de hotarâre care se va afla azi pe masa consilierilor. El a precizat ca prin majoritatea simpla cu care controleaza CL, PNL in frunte cu primarul Stavarache nu fac decât sa impiedice, dupa bunul lor plac, derularea unor proiecte de larg interes public local. „Eu cred ca primarul a innebunit. Fara a se consulta cu partenerii politici sau cu specialistii din domeniul medical a luat aceasta hotarâre de unul singur. El stie ce e mai bine pentru bacauani si a luat aceasta decizie care face sa nu se mai construiasca niciun spital judetean in Bacau. Ei fac ce vor in acest consiliu local. Aceasta e politica pentru bacauani pe care stiu sa o faca unii lideri. Stavarache vrea sa plateasca polite, dar nu vad nicio logica in aceasta hotarâre aberanta. Asa face si cu biblioteca judeteana. Avem circ administrativ, nu proiecte”, a comentat Stoica. Ministerul Sanatatii a avizat demararea lucrarilor de construire a 15 noi spitale de urgenta. In prima faza vor fi edificate 7, urmând ca restul sa fie construite pe parcursul mandatului. Proiectul initial prevedea ridicarea a peste 30 de spitale de urgenta si regionale, insa fostul ministru al Sanatatii – Eugen Nicolaescu – a lasat proiectul in aer pentru a candida la un loc in Parlament. Potrivit afirmatiilor lui Stoica, ministerul a avizat pozitiv construirea unui nou spital de urgenta in Bacau.

Benea acuza frustrarile edilului

Seful Consiliului Judetean a dezaprobat in conferinta de presa saptamânala decizia primarului de a pune o piedica decisiva in calea construirii noului spital de urgenta. Dragos Benea a declarat ca spera intr-o decizie inteleapta a CL, desi, a explicat el, forul edilitar a interpretat cum a vrut legea in ultima perioada. „Imi exprim speranta ca Primaria si CL vor retrage acest proiect. Nu stiu ce frustrari de moment au unii dintre noi, dar investitia de la noul spital de urgenta nu trebuie impiedicata. Ceea ce se pregateste seamana foarte mult cu ce se intâmpla la biblioteca. Abordarea e aceeasi. Ce s-ar intâmpla daca CJ si-ar retrage terenurile de la Spitalul Municipal sau de la Centrul de Afaceri? Pe panourile electorale ale primarului Stavarache scria ca sunt gata si ele de abia se construiesc”, a afirmat Benea. Acesta a anuntat ca in cursul saptamânii viitoare o delegatie a Bancii Mondiale va vizita Bacaul pentru a inspecta lucrarile de reabilitare a fostului sediu al bibliotecii judetene. Proiectul e in impas dupa ce Primaria a decis sa revendice in instanta dreptul de proprietate asupra imobilului, fapt ce a dus la blocarea liniei de finantare obtinuta de la forul financiar international.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Limbiu Golan a zis:

    un pitic nu poate avea decat aspiratii marunte. si va face mai mult rau decat bine. cei care l-ati ales faceti-va un proces de constiinta.

  2. bun dar de ce psd-ul nu sustine un spital municipal aflat in constructie?e mai bine sa stam cite 2,3 bolnavi in pat!?vai de capul nostru,care sintem muritori de rind!

  3. domnule Bogdănel, dar de unde atâta patos în ceea ce scrieţi? Parcă vă şi surprind rânjetul de pe faţă în momentul în care credţi că aţi dat lovitura cu ditamai subiectul. Deci, de unde şi mai ales, de ce? Cineva de probitatea dumneavoastră ar trebui să răspundă lejer la aceste întrebări simple şi bun simţ.

  4. bogdanel cel psdist
    nu ati inteles nici acum ca bacaul nu va vrea…
    intreaba-l pe dl.Benea ce – facut in 4 ani pt judet?
    aaa angajat numai psdisti la consiliul judetean cam atat

  5. voi astia de la PNL nu aveti alceva de facut decat sa stati la calculator si sa postati comentarii pe diferite site-uri??!! eu v-as recomanda sa luati peria in mana si sa stati pe langa idolul vostru, tentativa asta de om, primarul STAVARACHE!!! cand a fost cu spitalul municipal urlati si plangeati cat va tineau corzile vocale! si acuma iarasi e bine ce face dom’ primar dupa capul vostru de cimpanzei adormiti si frustati!!! ar trebui sa va fie rusine dar cum marionetele nu sunt inzestrate cu suflet, personalitate si gandire aveti si voi o scuza!!!

  6. raluca a zis:

    acesti oameni,daca-i putem numi asa sunt de fapt niste idioti care se cearta intre ei si populatia sufera .si Stavarache si Benea sunt niste nulitati ajunsi in aceste functii pe baza votului a 30%dintre bacauani asta am votat asta avem !!! dl. Benea ce a-i facut in 4 ani de cand esti la conducerea CJ ??? NIMIC ,!!!dl. primar ce a-i facut de cand esti la conducerea orasului ??? minti intuna , noi ne chinuim si pe acesti papagali ii doare undeva de noi !!

  7. Anonim a zis:

    nu-i logic sa sa se uneaasca toti si sa construiasca spitalul Municipal care se afla intr-o stare de constructie mai avansata? unde au fost pesedistii, cu exceptia lui Antohi, cand s-a votat pt municipal? nu amincredetre in pesede, nu sunt memru al niciunui partid dar nu voi vota eu si familia mea niciodata cu partidul lui iliescu, geoana sau vlase si benea

  8. incredibil cat tupeu au pesedistii.sa stati la coada la primarie pt teren,ca voi cand ati blocat finantarea pt municipal,va radeati in barba.bine va fac astia,mai rau ar trebui.iar de bogdanel,nici cat un vierme nu merita luat in seama.bye,bye.

  9. Costel a zis:

    Sunt de acord cu finalizarea lucararilor de la spitalul municipal…ce rost are sa inceapa un altul, caci daca peste patru ani vin altii la guvernare vor incepe alt spital „european” cred ca se va chema :)). Si in harababura asta se incep 100 de lucrari dar de terminat nu se mai termina nici una…sau sa marim mandatele la guvernare la 100 de ani, sa aiba timp sa construiasca si ei un spital

Adauga un comentariu

*