Politicul strânge cureaua in administratie: Ordonantele lui Boc „ingheata” sistemul bugetar

09main-salarii.jpgValul de ordonante guvernamentale din ultima saptamâna a fost incununat de OUG 34 privind inghetarea salariilor din sistemul bugetar si rectificarea negativa a bugetelor mai multor ministere. Alaturi de OUG 37, ordonantele emise de cabinetul Boc incearca sa puna ordine intr-un sistem public nereformat vreodata dupa Revolutie. Sindicalistii ameninta cu iesirea in strada.

Dupa amânari repetate, Executivul a promulgat faimoasa ordonanta de urgenta privind inghetarea salariilor din sistemul bugetar. Guvernul incearca sa strânga pâna la refuz cureaua bugetara, dupa ce o alta ordonanta specifica sistarea oricarui concurs de ocupare a locurilor vacante din institutiile angrenate in administratia publica. Inghetarea salariilor afecteaza aproape tot spectrul bugetar, incepând de la functionarii publici si personalul contractual si terminând cu controlorii financiari ai Curtii de Conturi, respectiv personalul ce activeaza in structurile militare sau in educatie.

Decizie absurda

Functionarimea din administratia locala dezaproba OUG 34. Conform declaratiilor Angelei Bogea, sefa Directiei de Resurse Umane din cadrul Consiliului Judetean, Guvernul a gresit prin graba cu care a luat decizia de inghetare a salariilor. Dupa ce in prima faza negocierile Executiv – sindicate prevedeau ca doar salariile demnitarilor sa fie inghetate, textul OUG 34 publicat in Monitorul Oficial nu mai face nicio diferentiere. „Sunt primarii care vor fi blocate pentru ca nu vor avea personal de specialitate in urma inghetarii angajarilor pe posturile ramase vacante. Trebuia sa se faca, in prima faza, o reducere de 5 – 10 la suta din personal. Nu cred ca se supara cineva. Dar nu sa se blocheze sistemul, la modul cum s-a blocat acum. Sistemul rezista cu cei care sunt inca pe functie, din inertie”, a precizat Bogea. Ea a mai spus ca sunt cazuri de primarii care vor ramâne fara secretari, dupa ce pe aceste posturi au fost angajati juristi pe o perioada determinata de timp.

Directia de Integrare Europeana, cea mai afectata

Potrivit sefului CJ, Directia de Integrare Europeana ar putea iesi „sifonata” in urma aplicarii ordonantelor lui Boc. Dragos Benea a declarat ca starea de criza economica se rasfrânge asupra institutiilor din administratia publica si ca logica Executivului a fost aceea de a stopa risipa financiara. „Ce se intâmpla acum e in logica a ceea ce a promis acestu Guvern, e in logica negocierilor cu FMI si in logica perioadei de criza pe care o traversam. S-ar putea ca din CJ cea mai afectata directie sa fie cea de Integrare Europeana care lucreaza cu fondurile europene. Nu este cea mai buna veste, cea pe care o primim, dar trebuie sa acceptam acest lucru, iar administratia sa mearga mai departe”, a comentat Benea.

Amânari repetate

Premierul Emil Boc susţinea, în urmă cu doar două săptămâni, că vor fi îngheţate salariile bugetarilor de lux, dar promitea majorări pentru angajaţii de la stat care au salarii mici sau medii, de până la 1.700 de lei. Prin OUG 1/2009, adoptată la începutul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar până la 31 martie 2009. În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a decis prelungirea aplicabilităţii acestora cu încă o lună, până la finele lunii aprilie. Prin OUG aflată marţi în discuţia Executivului, termenul de aplicare a acestor acte normative, care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, se prelungeşte până la finele anului 2009.
Lucian BOGDANEL

Resemnare in institutiile muncii

„Sigur ca aceasta masura va crea nemultumire in rândul functionarilor. Ea insa a venit pe fond de criza, guvernantii vor sa reduca cheltuielile si au fost fortati sa procedeze astfel”, a declarat Ioan Silitra, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. „Pentru câtiva dintre salariatii nostri pe perioada determinata, contractul expira anul acesta si ne vom supune legii, chiar daca avem nevoie de ei. Cred ca e mai important sa mentinem posturile decât sa creasca salariile, iar o parte dintre noi sa ramâna fara serviciu”, a spus Haralambie Irimescu, seful Inspectoratului Teritorial de Munca. „Chiar daca nu e cea mai buna masura, daca nu ai resurse, nu ai incotro. Inghetarea salariilor si a posturilor va permite asigurarea pensiilor sociale si poate o crestere a salariilor foarte mici”, crede Gheorghe Apostu, seful Directiei de Munca si Incluziune Sociala. „E evident ca nimanui n-o sa-i convina inghetarea salariilor. Este totusi o masura inevitabila, care, in plus, ar putea veni in sprijinul elaborarii noii legi a salarizarii unice. Institutia noastra are salariati pe perioada determinata, responsabili cu scanarea carnetelor de munca, acestia insa cred ca sunt protejati de inghetarea posturilor prin alta lege”, a declarat Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii.

Protectia Copilului are probleme mai grave

Pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ordonanta in discutie nu este cea mai grava problema. „Ma asteptam sa se ajunga aici. Toti asistentii maternali profesionisti sunt pe perioada determinata, iar pentru unii contractul se incheie anul acesta – sper ca legea sa faca o exceptie in cazul lor. Marea noastra grija este insa alocatia zilnica de hrana pentru beneficiari, nu reusim sa atingem nivelul minim national de 8,3 lei pe zi in ciuda analizelor saptamânale vizând scaderea altor cheltuieli. In plus, a trebuit sa reducem organigrama si in consecinta am trimis in somaj peste 30 de angajati”, a explicat directorul institutiei, Sorin Brasoveanu.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*