Grevă în educaţie în fiecare din zilele de teză cu subiect unic

greva-scoala.jpgSindicaliştii din Educaţie au decis, joi, să organizeze grevă, marţi, pe parcursul întregii zile, atunci fiind programată teza unică la Limba şi literatura română.

Greva generală va începe marţi şi se va derula în toate zilele în care sunt teze cu subiect unic, respectiv în zilele de 5, 13 şi 21 mai. Pentru aceste teste sunt înscrişi, la începutul anului şcolar 2008-2009, 426.910 elevi din clasele a VII- a şi a VIII -a, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei.

Totodată, sindicaliştii au decis nesusţinerea Strategiei Educaţiei şi Cercetare pentru societatea cunoaşterii asumată de federaţiile sindicale prin acordul din 24 octombrie 2008.

„Dacă Guvernul va continua să manifeste aceeaşi atitudine de dispreţ faţă de salariaţii din învăţământ, federaţiile sindicale vor declanşa şi celelalte acţiuni de protest stabilite în urma referendumului”, se arată în Rezoluţia adoptată, joi de cele patru federaţii.

Gheorghe Izvoranu, preşedintele Spiru Haret , a precizat că la punctul 1 al Rezoluţiei adoptate joi, se arată că prin OUG 34 privind rectificarea bugetară a fost tăiată suma de 676 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, astfel că fondurile pentru plata salariilor cadrelor didactice şi pentru programele de infrastructură sunt insuficiente.

Potrivit documentului, sindicaliştii reclamă şi faptul că MAI, MAE şi MJ refuză să facă propuneri privind echivalarea funcţiilor şi resping OUG 37 prin care Guvernul oficializează politizarea funcţiilor de conducere.

Potrivit sindicaliştilor, este prima oară când o lege votată în unanimitate de Parlament (221/2008 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor nu se aplică).

În documentul citat, federaţiile sindicale din Educaţie mai menţionează că, pentru Cercetare, în acest an a fost alocat un buget mai mic cu 70% faţă de anul 2008, situaţie care va duce la blocarea unor proiecte de cercetare, precum şi la concedierea a numeroşi cercetători.

La rândul său, Aurel Corea, liderul FSLI, a declarat că de această „situaţie gravă” din Educaţie se fac răspunzători Guvernul Boc, Parlamentul şi politicenii care „au bulversat întreg sistemul de învăţământ”.

Sindicaliştii mai spun că greva generală în zilele de 5, 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele cu subiect unic, va duce la blocarea anului şcolar, deoarece acestea nu vor mai avea loc, iar elevii nu vor mai putea fi admişi la liceu.

De asemenea, profesorii speră ca Guvernul să ia msuri, astfel încât să nu se ajungă şi la boicotarea examenelor de bacalaureat care va duce la imposibilitatea prezentării la examenele de intrare la facultate.

Râzvan Bobulescu, liderul „Alma Mater”, a cerut cadrelor didactice din învăţământul universitar să se alăture celor din învăţământul preuniversitar şi să declanşeze şi ei greva generală în 5, 13 şi 21 mai.

Reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie se vor întâlni, joi, cu preşedintele Traian Băsescu.

Comentarii

  1. florentina a zis:

    Oameni buni….dar la noi bieti copii nu se gandeste nimeni?Faceti ceva si dati-le banii ca nu le mai ajung de paineX(….nu vrem sa repetam anu voi chiar nu intelegeti?

  2. aditza:X:X:X a zis:

    eu sunt a-9a…si sincer..nu mi-ar conveni sa repet anul..ca si asa..is plictisita de sc si astept sa termin anul asta mai repede..dati-le profilor banii..k si ei is oameni..voi stati in lux..si ei..si noi..ajungem de tot rasul?..porcilor..nu mai mintziti atata ca va creste nasul ca a lui pinochio…si cei din urma…cu tezele.. de a7a si a8a..merita un viitor mai bun…ce vreti..sa ne bagati pe oti in pamant..sau sa ajungem generatiile..’Hoti de buzunare?”…Ganditi si voi..ati ajuns bine..si noi..trebuie sa va acceptam toate magariile:-W?

Adauga un comentariu

*