Bazinul de Inot, transformat de primarie in baie publica de lux

stavarache.jpgConsiliul Local, intrunit ieri in sedinta, a decis dublarea tarifelor practicate la Bazinul de Inot. Noile prevederi ii afecteaza atât pe bacauanii care dispun de venituri (relativ) modeste, cât si pe cluburile private de inot. Primarul Romeo Stavarache a refuzat sa ia in calcul negocierea unor tarife preferentiale pentru copiii si batrânii care frecveneteaza bazinul.

Taxele privitoare la frecventarea Bazinului de Inot au fost dublate de municipalitate, in urma votului dat de consilierii locali in sedinta de ieri a CL. Noile taxe ii afecteaza frontal pe bacauanii care dispun de venituri relativ modeste. Acestia vor trebui sa plateasca pentru intrarea in bazin si practicarea inotului de agrement suma de 15 lei, fata de 8 lei cât prevedeau vechile normative locale. Daca vor si program de sauna, bacauanii trebuie sa scoata din buzunar 25 de lei pentru o sedinta, fata de doar 15 lei cât plateau in trecut pentru acelasi tip de serviciu. Cluburile private de inot sunt lovite in moalele capului de decizia municipalitatii. Pentru acestea, primaria a rezervat o politica de preturi prohibitiva. Abonamentul pentru initiere in inot, constând intr-un ciclu de 12 sedinte costa, de ieri, 180 de lei (individual), fata de 90 de lei in trecut. Inchirierea unui culoar de bazin, timp de o ora, pentru antrenamente si initiere in inot va costa 150 de lei. In plus, abonamentul pentru practicarea inotului de agrement costa 70 de lei, pentru 6 sedinte (fata de doar 35 de lei in trecut), respectiv 130 de lei, pentru 12 sedinte (fata de 70 de lei in trecut).

2 lei statul in tribuna

Diriguitorii locali au refuzat sa ia in calcul negocierea unor tarife preferentiale pentru copiii si vârstnicii care frecventeaza bazinul de inot. Primarul Stavarache a confundat la un moment dat pretul biletului de intrare in bazin cu cel al statului in tribuna la competitiile sportive, evaluat la 2 lei dupa votul exprimat ieri in CL. Iritat de amendamentele formulate de o parte a consilierilor social-democrati, edilul si-a dat in petec. Mai mult, amendamentele au picat in bloc, principala tinta a primarului parând a fi cluburile private de inot care, in opinia sa, ar parazita activitatile de la bazin. „Cluburile private de inot sunt sabotate de noile prevederi privind taxele de utilizare a bazinului. In plus, primaria nu-mi poate confirma ca antrenorii care exista la bazin pot depasi, sau macar egala, nivelul de performanta pe care-l ating unii din antrenorii de la cluburile private”, a comentat consilierul Nicu Zaharia (PSD). El a mai aratat ca in baza noii grile tarifare, batrânii sau persoanele cu handicap sunt excluse complet de la frecventarea bazinului. „Consider ca pretul biletelor si cel al abonamentelor de acces la bazin este prea ridicat pentru buzunarele bacauanilor. In plus, sportivii de performanta nu ar trebui sa plateasca deloc. Este normal sa incurajam sportivii bacauani, nu sa-i demoralizam cu taxe umflate”, a aratat consilierul Irina Florea (PSD).

bazin-la-caseta.jpg

Costuri mari de intretinere

Desi este unul dintre cele mai moderne centre de natatie din tara, bazinul de inot bacauan genereaza, in opinia administratorilor, costuri mari de intretinere. Viorica Marcu (PNL) a declarat ca in luna martie intretinerea bazinului a ajuns la aproape un miliard de lei, in timp ce incasarile obiectivului nu sar de 500 de milioane, situatie ce genereaza o gaura bugetara semnificativa. „Bazinul a fost platit odata de bacauani, pentru ca e modernizat prin emisiune de obligatiuni. Nu vad de ce bacauanii trebuie sa plateasca aceste taxe aberant de mari. Nu sunt pentru gratuitati si pomeni, ci pentru taxe rezonabile. Un copil care provine dintr-un mediu defavorizat nu mai are nicio sansa de a promova pe linia sportului de performanta, in conditiile noilor taxe”, a mai spus Zaharia. In acest sens, PSD a anuntat ca va initia o actiune de strângere de semnaturi pentru a impune pe agenda administratiei locale o regândire a taxelor percepute batrânilor si copiiilor care frecventeaza bazinul. „Având in vedere noua politica de taxe, nu e gresit sa afirm ca primaria tinde sa transforme bazinul, un obiectiv de utilitate publica, intr-o baie publica destinata bacauanilor cu dare de mâna, a caror potenta financiara le permite sa plateasca oricât pentru a folosi bazinul dupa bunul plac”, a comentat consilierul Ionel Floroiu (PSD).

Tevatura de dupa tevatura

Noile taxe stabilite de CL vin sa incheie o luna de convulsii administrative pe marginea situatiei ivite la bazinul de inot, dupa ce in prima parte a lui martie municipalitatea a decis sa interzica accesul sportivilor de performanta la antrenamente, pretextând ca cluburile de natatie nu incheiasera contracte cu primaria. Gafa edilitara a ajuns in presa si in urma tevaturii iscate, primaria a retractat si a parafat un contract cu Sport Club Municipal. Documentul prevede o suma modica (5 lei/ora) pe care clubul se obliga sa o plateasca pentru ca sportivii sai sa aiba acces la antrenamentele de performanta. La nici o luna distanta, diriguitorii din administratia locala au dat la iveala o noua grila de taxe. Acestea, departe de a solutiona problemele majore ale natatiei bacauane, par a fi pe placul unei categorii restrânse de bacauani, care-si pot permite luxul de a plati oricât pentru o ora de agrement acvatic.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Catalin Cazan a zis:

    Ce sa spun asa cum comentam pe atl forum, preturile la Bazin trebuieau aliniate la preturile Europene sau cel putin de cost. Asta va ajuta sportul de performanta foarte mult findca acum nu v or mai fi asa de multi clienti in public deci mai mult spatiu de antrenament pentru cluburile de performanta.

    Nu inteleg argumentul cum ca Bacauanii au platit reparatiile bazinului findca a fost facut cu obligatiuni. Acesti oameni au cumparat un instrument finaciar nu au construit bazinul, deci ei asteapta ca primaria sa le de a banii pe obligatiuni inapoi la data scadenta, cu dobinda promisa si garantata de CL. Ei nu trebuiesc adusi in discutie decit atunci cind se vorbeste de performantele finaciare ale CL care v or trebui sa plateasca.

    Sunt deacord cu doamna Marcu, daca te uiti la cheltuieli si costuri, preturile trebuiesc dublate pentru acoperirea costurilor, oricum doamna Marcu acum trebuie vorbit un pic despre elasticitatea pietii in care operati, fara sa fiu ghicitor in stele va spun ca in urmatoarele luni cu preturi mari o sa incasa ti mai putin de 500 de milioane, deci deficitul bugetar va creste.

    Solutia, domnule primar este urmatoarea si vine deacolo de unde va asteptati mai putin: sportul de performanta. Daca sportul de performanta de stat si privat este sustinut pentru o perioada de 24 de luni cu chirii modice, numarul de persoane care v or frecventa bazinul se va multiplica exponential, apoi cu o crestere gradata a preturilor Bazinul va fi profitabil. O institutie de marimea Bazinul ui nu devine profitabila peste noapte numai findca puteti creste preturile.

    Pentru cei care nu si pot permite intrarea la Bazin e tragic si ar trebui sa aveti grija de ei findca si votul lor conteaza, numai citeva ideei:
    1. Doua ore pe saptamina pentru pensionari la preturi reduse-se poate alege o perioada din program care nu este foarte solicitata acum, cum ar fi Joi de la 10 la 12.
    2. Persoanele cu handicap trebuie sa plateasca jumatate din pret, dar se poate impune acesul numai in anumite perioade cum ar fi dimineata.
    3. Ceva ce nu va fi foarte popular printre antrenori dar poate e timpul sa fie introdus in Bacau- Polo pe apa- foarte popular si de success peste tot in lume in bazine, mult public la antrenamente si jocuri.

    Revin cu altele…

  2. Mai mare nesimtire nu se putea! STAVARACHE NU E ORASUL TAU MAI AROGANTULE!!!!!!!! Ai ajuns sa calci pe urmele lui SECHELARIU????? Numai ala facea ce vroia in oras dupa bunul lui plac!!!! In stilul asta nu mai pupati voi liberalii un mandat la Primaria Bacau!!!!!!

  3. cetatean a zis:

    RUSINE STAVARACHE !!! ERA MAI BUN SECHELARIU -PRETURILE ERAU MULT MAI MICI! -putea orice copil sa invete sa inoate ! ASA TOTI INSTRUCTORII VOR FUGI !!!—– FRUSTRAT ORFAN CE ESTI !-MAI VEZI DE LA BACAOANI VOTURI O LAIE !!!!

  4. RUSINE

  5. esti un imbecil bai cetatean

  6. cetatean a zis:

    Anonymule!-imbecil e fiul lu mata si tat-tu! Ia si mi-o molfaie la bazinul de inot a avortonului-orfan Stava!

  7. Rascoala a zis:

    Nu ne a fost frica de Ceausescu si ne este frica de alt pitic, lumea trebuie sa se rascoale, nu inteleg cum de l au votat, acum sa sufere toti, sau sa iasa in strada, sa nu mai platesca impozite, sa l scoata afara…asai cetatene era mai bun Seche… anonimule molfaie…ca esti pe linga…

  8. „era mai bun sechelariu”,ce prostii spuneti.Analfabetul ala daca mai iesea primar schimba numele orasului cu numele lui.

  9. din Bacau a zis:

    Acest tigan din Focsani va trebui dat afara nu doar din Primarie ci din Bacau! Bacaoanii adevarati , daca mai au o farama de demnitate , vor trebui sa se organizeze , sa lase deoparte orgoliile politice , si sa-l infunde cat mai repede pe acest personaj sinistru , un scapatat al utc-ului si al securitatii !!!

  10. eu je moi a zis:

    Singura problemă e cu sportivii de performanţă, nu sunt lămurit dacă ei plătesc sau nu.
    Dacă plătesc, e o prostie, MARE.
    Dacă nu, n-am nimic împotrivă cu majorarea preţurilor, sincer să fiu se transformase în loc de adunare pentru toţi nespălaţii, mai triază din oameni…

  11. Ovidiu Galeru a zis:

    DA, sportivii de performanta legitimati la cluburile spotive privare platesc intrare, si nu putin, platesc intrare ca oricare persoana care intra la programul de agrement.
    Ca sa elimin orice dubii, eu sunt presedinte si antrenor la un asemenea club.

  12. Bazinul a fost construit pentru performanta si nu pentru baie publica , bastani si odrasle. Daca CL asta a inteles, nu au decat sa elibere abonamente gratuit pentru membrii de partid si soacre. Succes!

  13. Inteleptul a zis:

    Ma hai ca unii mai stiu engleza, asta e de pe situl guvernului…mitocani PNL…mincinosi…oamenii au crezut ca sunteti altfel…
    I am happy for the Romanian sports, swimming as the children who want to practice this sport, can have the best conditions for competition and performance”, PM Tariceanu has stated.
    The Head of the Executive has thanked the sportsmen attending the event for their remarkable success whereby they succeeded in bringing visibility and notoriety to Romania.
    “I want to personally thank them for their devotion to performance and taking into account the results they have achieved, they deserve our full esteem and appreciation. Their results have been an incentive for the finalization of this project and I am glad that we can inaugurate today the pool, an unique building in Romania and even in Europe”, PM has stated, further mentioning that besides the best conditions provided to children who want to practice swimming, the swimming pool represents an enjoyable activity for Bacau inhabitants who want to spend here their leisure time.
    Mr. Gabriel Berca, General Secretary of the Government, Mr. Claudiu Octavian Serban, prefect of Bacau County, and Romeo Stavarache, Mayor of Bacau have attended the inauguration of the Olympic Pool.
    This morning, PM has attended the start – up of the refurbishment works to the park situated in front of the future orthodox cathedral of Bacau.
    Issuer: Government of Romania – Press office

  14. Romeo Stavarache a zis:

    De ce va suparati, ca doar nu e capat de tara. Bazinul nu face destui bani asa ca preturile trebuiau ridicate. Mai mult din discutiile pe care le am avut cu Lili Manole de la SCM, ea doreste distrugerea cluburilor private, ca SCM sa nu se confrunte cu competitie pe plan local. Ea a spus ca SCM poate prelua toti copii de la cluburile private fara probleme, ce tot atita privatizare, noi suntem de la PNL dar ne place la Stat cind suntem la putere, cind suntem in opozitie militam pentru proprietatea privata, asa ca nu ne mai votati daca vreti ca firmele private sa prospere.

    O lectie politica- PNL la putere=Socialism, PNL in opozitie=Capitalism, eu va sfatuiesc dragi bacauani tot timpul sa votati PSD macar stiti una si buna…

  15. Catalin Cazan a zis:

    Cluburile asa zise private sunt infintate pe legea ONG-urilor, nu sunt petru profit deci nu sunt private, daca nu ma insel legea de infintare e aceeasi cu SCM. Cred ca e o concurenta neloiala si ii sfatuies sa se adreseze instantei pe baza legii concurentei sau pe baza legii concurentei Europene. Romania Europeana nu poate acepta ca acelasi produs sa fie vindut la preturi diferite doar pe baza diferentelor dintre cumparatori. Poate sunt prea radical dar e ca si cum Pambac ar vinde pinea mai scump la tigani decit la romani, daca tiganii v or pine ieftina ei ar trebui sa faca un dus, nu se poate ca Romania sa accepte asa ceva.

    Cluburile private si SCM ar trebui sa lucreze la un plan comun de dezvoltare a Natatiei Bacauane pina in 2020, este loc pentru toata lumea…

  16. O masura care trebuia luata mai demult, prea era bazinul ala baie publica pentru toti tiganii si nespalatii din zona, iti era greata sa mai intri in cloaca aia; dar mai trebuie ceva, si anume asigurarea ordinii interioare, degeaba afisam regulamentul daca nu e respectat. Daca scrie acolo ca nu sunt admise sariturile in bazinul mare atunci ala care sare, zboara afara din bazin, altfel nu faci educatie cu tzaranul roman…! Daca scrie sa porti slapi, atunci nu intri acolo fara ei.
    Cat despre sportul de performanta, acesta trebuie subventionat de primarie, doar din taxele noastre s-a facut bazinul asta!

  17. tzukinik a zis:

    CITAT:
    „Prin organizarea Campionatului Naţional la Sărituri – seniori – la Bazinul de Înot includem această investiţie a municipiului în rândul complexelor sportive care pot organiza competiţii de acest tip. Mai mult, este un prim semnal că înotul va redeveni un sport de performanţă practicat în municipiul Bacău.
    Le urez sportivilor băcăuani să obţină performanţe care să încurajeze îndreptarea unui număr cât mai mare de tineri către practicarea acestui sport”, declară Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

  18. XXXXXxxxXXX a zis:

    Te dreaq …daca te-ai pune in locu nostru…:-j nu ai nici creier in capu ala

  19. Cristian a zis:

    Sunt de acord cu zulu, e singura persoana care a punctat un lucru foarte important.
    Suntem satui de privelistea de strand a bazinului pe timpul verii, de cei care stau pe margine la povesti si barfe si de cei care vin cu echipament necorespunzator la bazinul de inot (chiloti, boxeri in loc de slip de baie, fara slapi, unii „nespalati”). Sper ca odata cu marirea taxei numarul acestora sa scada drastic.
    Ar fi binevenita si o impunere mai stricta a regulamentului interior.

  20. pfoai:((:((:(( in puii mei si eu care vroiam sa invat sa inot, mai ales ca e recomandat pentru problema mea cu coloana:((:((….acu ciuciu mai apuc eu sa rezolv problema si sa nu mai am dureri infernale… tanti aia de la PNL zice ca acele costuri de intretinere ajung la un miliard, sa fie ea sigura daca pana acum erau incasari de pana la 500 milioane, nu va mai avea nici macar atat, Doamne sunt nebuni…. nu sunt de acord ca acolo sa fie adunatura de cocalari si pitzipoance si nespalati, dar eu nu fac parte din acele clase soiale si acum nu imi voi mai putea permite:((:(( invat sa inot in cada la naiba… ducase pe pustii si cu bazinul… ma bag in rezervorul de la WC si invat sa inot, poate nu ma va taxa

  21. Chiar credeti ca se vor tria nespalatii?eu nu cred,majorararea pretului va duce numai la imposibilitatea clasei de mijloc de a avea acces la bazin.Pentru oamenii cu venituri medii,15 lei este o suma destul de mare.sa nu credeti ca tiganii nu vor mai veni sau „jegosii”cum le ziceti voi,stati linistiti ca aia au bani,doar se ocupa cu cea mai banoasa meserie si anume FURATUL.Daca majorarea nu ar fi fost atat de drastica era ok,sa se fi marit cu 2,3 lei dar sa se dubleze mi se pare enorm.tot ce a facut acum primarul nostru cu decizia asta „minunata”este excluderea,daca ii putem zice asa,a oamenilor care pur si simplu nu au venituri suficiente ca sa-si permita sa achizitioneze un bilet cu atat mai putin un abonament.asa ca Domnule Primar poate reveniti asupra deciziei ca si asa bazinul nu va avea incasari mai mari,in ciuda majorarii pretului,intrucat se vor reduce semnificativ numarul de oameni care veneau sa inoate.

  22. exact, tziganii tot vor venii, cei care vor aveqa de suferit vor fii tot cei care sunt din clasa de jos , stadionul ar trebui sa fie accesibil tuturor!!! stavarache, am crezut ca esti mai de treaba si te-am votat in ambele alegeri dar se pare ca mai ai scapari!!!

  23. hai mah ca aveam de gand sa ma duc si eu sa invat sa inot dar acum ca s-a facut 180 de lei….RUSINE

Adauga un comentariu

*