„Rezidenta artistica – un model de dezvoltare culturala”

centru-george-apostu.jpgCentrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau desfasoara in perioada 2 – 5 aprilie 2009, evenimentul cultural „ARTISTNE(S)T – rezidenta artistica – un model de dezvoltare culturala”. Evenimentul este organizat de United Experts si Centrul de Cultura „George Apostu” si finantat de Programul Cultural Elvetian – program derulat de Fundatia Pro Helvetia, pe baza unui mandat al Agentiei Elvetiene de Dezvoltare si Cooperare/ Departamentul Federal al Afacerilor Externe.

Cât mai multe centre de rezidenta artistica

Acest eveniment constituie intâlnirea de evaluare a programului ARTISTNE(S)T, initiat de Gabriela Tudor, unul dintre cele mai importante proiecte de cooperare regionala derulat de Programul Cultural Elvetian in România, in scopul crearii unei retele de centre de rezidenta artistica, in conformitate cu practicile si standardele europene. Geo Popa, directorul Centrului de Cultura „George Apostu”, ne-a informat ca programul de rezidente artistice ARTISTNE(S)T a fost realizat in parteneriat cu Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau, Centrul European de Cultura Sinaia, Centrul de Cultura „Arcus” Covasna si Muzeul National „George Enescu”, Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor si al Ambasadei Elvetiei in România. În cadrul aceluiasi program au organizat rezidente Centrul International pentru Arta Contemporana, Galeria „Noua” din Bucuresti si Fundatia „Menthor” din Constanta. Pe durata celor 3 ani de desfasurare a programului, 2006 – 2009, institutiile publice de cultura si cele 3 organizatii neguvernamentale au derulat programe de rezidenta cu sprijin financiar elvetian, in domeniul dansului contemporan (Bacau), artelor vizuale (Sinaia/Bucuresti/Constanta), teatrului (Arcus) si literaturii (Tescani), la care au participat peste 50 de artisti din România, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Grecia, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Ungaria etc.

Un staff select, la Bacau

La intâlnire vor participa echipele celor 4 centre implicate in derularea programului ARTISTNE(S)T, doamna Elisa Fuchs – director al Programului Cultural Elvetian, reprezentanti ai Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, artisti, jurnalisti culturali, reprezentanti ai altor organizatii/institutii publice care deruleaza programe de rezidenta in România si reprezentanti media. In cadrul intâlnirii „ARTISTNE(S)T – rezidenta artistica – un model de dezvoltare culturala”, organizata In memoriam Gabriela Tudor, vor fi analizate rezultatele celor 3 ani de activitate a programului in România, vor avea loc prezentarile centrelor de rezidenta si doua programe artistice organizate de Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau, respectiv Muzeul National „George Enescu”, Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, precum si masa rotunda cu tema „Rezidenta artistica – un model de dezvoltare culturala”. Deschiderea oficiala va avea loc joi, 2 aprilie 2009, ora 20.00, la Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau. Vom reveni, in editia de mâine a ziarului nostru, cu programul complet al manifestarilor. (St.O.)

Adauga un comentariu

*