Descentralizarea, numaratoare inversa: Agricultura, educatia si sanatatea vor trece sub umbrela administrativa a consiliilor judetene

Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor, anunta cu o luna in urma, un termen de 60 de zile pentru definitivarea pachetului legislativ privitor la descentralizarea administrativa. La mai putin de o luna pâna la scadenta,
presedintii de consilii judetene au avut o intrevedere cu seful statului,
Traian Basescu, la Busteni, obiectul discutiilor constituindu-l modul in care spitalele, scolile si structurile din sfera agriculturii vor trece in subordinea administrativa a CJ-urilor, pâna in 2010.

Mai putin de o luna desparte administratiile locale de definitivarea si implementarea pachetului legislativ privitor la descentralizare, cele dintâi structuri administrative care vor intra in hora apartinând sferei agriculturii, educatiei si sanatatii. Presedintii consiliilor judetene, reuniti sub egida Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene (UNCJR), s-au intâlnit cu seful statului, la sfârsitul saptamânii trecute, pentru a discuta pe marginea acestei teme. Basescu i-a anuntat pe presedintii de CJ ca descentralizarea administrativa va fi realizata in doua etape, prima urmând a se finaliza in 2010, si va consta in trecerea in subordinea consiliilor judetene a deconcentratelor din domeniul agricol si a spitalelor de interes judetean.

Directiile Agricole reorganizate

Discutiile dintre presedinte si sefii consiliilor judetene au relevat trasele directoare ale implementarii descentralizarii, primele ministere care vor opera reforma administrativa fiind cele ale Agriculturii, Educatiei si Sanatatii. Potrivit informatiilor oficiale, descentralizarea ministerului Agriculturii prevede reorganizarea sau desfiintarea mai multor institutii subordonate. Agentia Domeniilor Statului (ADS) va fi desfiintata, in timp ce atributiile Directiilor Agricole vor fi impartite intre mai multe institutii. Descentralizarea prevede crearea unei noi institutii la nivel local, judetean si national, Camera Agricola, care va avea birouri in toate comunele din judet, in timp ce Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) se va ocupa doar de administrarea sistemului de irigatii.

Managerul scolar va „titulariza” profesorii

Pe filiera educationala, descentralizarea implica aparitia functiei de manager scolar, care ar trebui sa se ocupe de recrutarea profesorilor pentru fiecare unitate scolara, dar si subordonarea acestor institutii la administratiile locale. Dupa ani intregi de cazne profesorale, titularizarea ar putea disparea din peisajul educational. In zona sanatatii, spitalele vor reveni administratiilor din teritoriu, in functie de sfera lor de activitate, urmând ca unitatile spitalicesti judetene sa fie administrate de CJ, iar spitalele municipale si orasenesti sa fie subordonate consiliilor locale.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. cristina a zis:

    este o mare prostie, habar nu au ce fac,

Adauga un comentariu

*