Cercetătorii americani au creat un dispozitiv de traducere a sunetelor în vibraţii

Dispozitivul care traduce sunetele în vibraţii, la care lucrează cercetătorii americani de la Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT), poate ajuta persoanele cu deficienţe de auz să simtă sunetele, înlocuind vechea metodă a citirii cuvintelor pe buzele interlocutorului.
Multe persoane cu deficienţe de auz folosesc ca metodă de comunicare citirea pe buze, care are multe neajunsuri, printre care faptul că anumite consoane, precum „b” sau „p” sunt imposibil de distins şi faptul că necesită multă atenţie şi concentrare.
Cercetătorii din grupul de comunicare senzorială a MIT lucrează la o nouă generaţie de asemenea dispozitive care ar putea reprezenta o alternativă la implanturile cohleare pe care nu şi le pot permite toate persoanele cu deficienţe de auz. Aparatele la care lucrează cercetătorii MIT vor fi de câteva ori mai ieftine decât implanturile.
Dispozitivul tactil este bazat pe un soft care poate fi compatibil şi cu telefoanele mobile, care pot fi transformate în ajutoare tactile pentru persoanele cu deficienţe de auz. Astfel, oricine posedă un telefon mobil are deja o mare parte din dispozitiv, inclusiv un microfon, capacitatea de a procesa semnalul digital şi un sistem de vibraţii.
Prototipurile la care lucrează cercetătorii americani în prezent pot fi ţinute în mână sau purtate în jurul gâtului, însă odată ce va fi terminat softul, acesta va putea fi cu uşurinţă încorporat în funcţiile telefonului mobil.

Adauga un comentariu

*