Spor de criza: Impingatorii de cafele din Primarie vor indemnizatie de dispozitiv

admin.jpgPeste 160 de angajati din „aparatul de specialitate” al Primariei Bacau ar putea beneficia de indemnizatie de dispozitiv, in baza unei sentinte emisa de Tribunalul Bacau in vara anului trecut. Acestia au dat in judecata Primaria pentru a beneficia de sporul instituit in baza unei legi care nu face deosebire intre personalul aflat in dispozitiv (pentru situatii de urgenta, accidente etc), respectiv cel care impinge tavi cu cafele prin birourile municipalitatii. Indemnizatia de dispozitiv ar putea fi unul dintre ultimele sporuri ramase in vigoare in sistemul bugetar, daca proiectul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului va trece, nemodificat, de negocierile cu sindicatele.
Criza financiara nu se simte in buzunarul unora dintre functionarii publici angrenati in sistemul bugetar, desi Guvernul intentioneaza sa reduca la minimum sporurile si indemnizatiile pe care acestia le incaseaza pe lânga salariul de incadrare. Peste 160 de angajati ai Primariei Bacau ar putea beneficia de indemnizatie de dispozitiv, in baza unei sentinte pronuntata de Tribunalul Bacau inca din vara anului trecut, perioada in care despre criza economica se vorbea doar in registru ipotetic. O lege laxa si deloc coerenta le permite functionarilor care imping cafele in institutiile din administratia publica sa incaseze o indemnizatie ce revine si politistilor sau angajatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Am incercat sa-l contactam telefonic in repetate rânduri pe secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, el insusi parte procesuala in litigiul pe marginea caruia Tribunalul s-a pronuntat in iunie 2008, insa acesta a fost de negasit. De amintit ca indemnizatia de dispozitiv inseamna un plus salarial de 25 la suta din leafa lunara a functionarilor. Adica un procent la fel de mare cât indemnizatia de conducere cu care sunt retribuiti sefii de directii si servicii din institutiile publice. Conform sentintei Tribunalului, Consiliul Local, impreuna cu primarul Romeo Stavarache, sunt obligati la plata retroactiva a acestui drept banesc, catre toti cei 165 de functionari, incepând cu data de 1 septembrie 2005. Edilul a facut recurs, iar in acest moment speta e pe rolul Curtii de Apel. Primaria
bacauana este institutia de administratie publica locala cu cei mai multi beneficiari ai indemnizatiei de dispozitiv, cu exceptia institutiilor militarizate.

25 la suta se vad in salariu

Cu ceva timp in urma, mai multi functionari ai Consiliului Judetean au dat in judecata institutia in cadrul careia au fost angajati. Acestia au reclamat aceeasi plata retroactiva a drepturilor banesti emanate din indemnizatia de dispozitiv. Potrivit Angelei Bogea, sefa Directiei Resurse Umane de la nivelul CJ, angajatii au dreptul la indemnizatie de dispozitiv indiferent de munca propriu-zisa pe care o presteaza in cadrul institutiei. „Sporul e reglementat prin Hotarâre de Guvern. Legea nu stabileste diferente intre cei care ar trebui sa beneficieze de acest drept financiar. Nu conteaza ca imping sau nu imping cafele. Ei se bucura de un drept prescris prin HG. Si in Politie e la fel. Sunt unii care stau pe
strada si altii care stau la birouri. Dar toti au acest spor”, a spus Bogea. Ea a adaugat ca Executivul nu poate incepe sa faca economii taind din salariile si asa amarâte ale unor func tionari. „Eu am in subordine mai multi angajati care traiesc cu un salariu de 500 de lei. Nu putem face economii la acest nivel. Adevarul e ca 25 la suta se vad la salariu. Pe de alta parte, salarii cu adevarat mari in CJ sunt in 15 sau 20 de cazuri. Restul functionarilor lucreaza cu salarii mici care sunt crescute doar de sporuri”, a precizat sefa resurselor umane din CJ.

Lege lipsita de coerenta

Institutia Prefectului incorporeaza cel mai mic numar de functionari beneficiari ai indemnizatiei de dispozitiv. In plus, institutia e subordonata direct Ministerului Administratiei si Internelor. Conform subprefectului Gheorghe Hura, la nivelul Prefecturii un numar de 51 de functionari publici incaseaza lunar acest spor. Acelasi lucru se intâmpla si cu alti 11 angajati care fac parte din categoria personalului contractual. „Fiind subordonati direct MAI, tot aparatul institutiei beneficiaza de acest spor. Dar, deocamdata, nu stim ce se va intâmpla cu el. Din câte cunosc, Guvernul intentioneaza sa taie o mare parte din sporurile de care beneficiaza functionarii din administratia publica. Indemnizatia ar putea fi analizata si din perspectiva gradului de periculozitate al activitatii pe care o desfasoara un functionar, al gradului de expunere la risc”, a comentat subprefectul bacauan.

Sporul ar putea ramâne in picioare

Ordinul ministrului MAI nr. 496 din 2003 instituia acordarea indemnizatiei de dispozitiv inclusiv personalului civil ce-si desfasura activitatea in domeniul administratiei publice. Institutiile de administratie publica au fost puse la plata unor sume grase de bani, drept sporuri, catre personalul din aparatul propriu de specialitate. In perioada de criza, majoritatea functionarilor au optat pentru a da in judecata institutiile in cadrul carora isi derulau activitatea (asa cum au facut si angajatii din Primarie). Mai mult, buclucasa indemnizatie ar putea fi singurul spor care va trece, nevatamat, de furcile caudine ale Guvernului. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, al carei text e negociat in acest moment de Executiv si sindicatele din administratie, majoritatea sporurilor din sistemul bugetar vor disparea sau, pur si simplu, vor fi drastic reduse. Pâna in prezent, indemnizatia de dispozitiv nu a facut obiectul unei posibile reduceri financiare, desi nimic nu este exclus in acest sens. Ca o precizare finala, numarul angajatilor ce activeaza in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ajunge la aproape 600 de oameni, toti beneficiari ai indemnizatiei de dispozitiv, in timp ce suma functionarilor din primarie care beneficiaza de acest spor ajunge la o treime din cea a inspectoratului.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. E OFICIAL – CONSILIERII LOCALI AU APROBAT TRANSFORMAREA BAZINULUI OLIMPIC IN BAIE COMUNALA

  2. Cititi: Regulament de functionare al Bazinului de Inot di Ziarul de Bacau!

Adauga un comentariu

*