Primarilor li se „rupe”: Tot mai multi copii abuzati

problema-preventie-abuz-asupra-copilului-2.jpgNumarul de cazuri inregistrate de Protectia Copilului s-a dublat intr-un an. Conducerea institutiei explica fenomenul prin insuficienta dezvoltare a activitatii de prevenire la nivelul anumitor comunitati

Dusi la nebunie de saracie, needucati sau transformati in sclavi ai alcoolului, bacauanii (mai ales cei de la tara) isi abuzeaza copiii pe capete, sub ochii comunitatii, incurajati de o indiferenta socanta manifestata de autoritatile locale fata de activitatea de prevenire a acestor fapte.

Statistici alarmante

Potrivit unui raport prezentat zilele trecute Consiliului Judetean de conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), pe parcursul anului trecut – comparativ cu 2007, institutia a inregistrat o scadere a numarului de abandonuri si o crestere puternica a celui de abuzuri. Astfel, „cazurile de abandon s-au redus de la 62 la 41, mai ales gratie activitatii de prevenire a parasirii copiilor imediat dupa nastere – desfasurate de asistentii sociali din sectiile de Pediatrie si Maternitate”, a explicat directorul DGASPC Sorin Brasoveanu. In paralel, numarul abuzurilor s-a dublat: 238 de copii neglijati, fata de 110 in anul precedent, 61 de copii batuti, fata de 45 in 2007 si nu mai putin de 21 de micuti abuzati sexual, fata de numai cinci cu un an inainte.

Anchete sociale facute din birou

Escaladarea abuzurilor comise asupra copiilor de propriii parinti este cauzata, cred reprezentantii DGASPC, in primul rând de nedezvoltarea la nivelul unora dintre comunitati a activitatilor de prevenire, desi legea prevede in mod obligatoriu acest lucru. „Asemenea probleme avem in Caiuti, Blagesti, Stanisesti, Secuieni, Corbasca – si lista poate continua”, a declarat Sorin Brasoveanu. Mai exact, a continuat oficialul, in comunele incriminate nu exista evidente privind familiile aflate in situatii de risc (persoane care au dreptul la mai mult decât ajutorul social), lipseste evaluarea initiala a cazurilor semnalate DGASPC-ului, Consiliile Comunitare Consultative nu exista sau sunt nefunctionale, iar parintii nu sunt consiliati cu privire la inregistrarea nasterilor si inscrierea la medicul de familie. Mai mult, in primarii anchetele sociale se fac din birou, referentii sociali nu fac eforturi pentru a gasi solutii in interesul copilului (in cel putin un caz, referentul a incurajat direct parintele sa-si dea copilul „la stat”), micutii sunt gasiti adesea in stare critica de echipele de interventie DGASPC, iar cazurile copiilor abuzati nu mai intereseaza autoritatile locale o data ce acestia au fost preluati de DGASPC.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*