Vivariul: Minunata lume a pasarilor

orezari.jpgCu blana, pene, carapace… Ori ca sunt marine, terestre, carnivore sau erbivore, se stie: Pamântul nu ar mai fi asa cum este fara multitudinea de specii animale care populeaza toate continentele.
Vivariul, sectie a Complexului Muzeal de stiintele Naturii “Ion Borcea”, unica in tara, vine în fata publicului bacauan cu o gama diversa de expozitii permanente si anume: expozitia de pesti exotici si autohtoni, expo de rase de porumbei, expo pasari exotice – de ornament, cântatoare si expo reptile autohtone.

Regnul animal nu înceteaza sa ne uimeasca de secole, sa ne suscite curiozitatea, interesul, sa ne faca sa ne punem întrebari. Dar prea multe persoane vad în animalele salbatice o afacere mai mult decât înfloritoare. Pentru a proteja animalele pe cale de disparitie, trebuie subliniata importanta cunoasterii lor. Respectul pentru animale începe cu asta. Animalele salbatice merita acelasi interes ca si animalele de companie cum ar fi pisicile si câinii. Omul, receptiv la tot ce este frumos, a cautat si cauta sa aduca în casa o particica din minunata lume a pasarilor, a pestilor, a reptilelor.
Astazi, ne vom opri la o scurta prezentare a colectiei de pasari exotice expuse în expozitia permanenta a Vivariului. Aici, publicul vizitator poate admira diferite aspecte de comportament, colorit, cântec la speciile expuse în volierele special amenajate si primesc informati utile de crestere, conditii ambientale si înmultire în captivitate.

CANARUL (Serinus canaria) provine din domesticirea canarului salbatic care traieste în Insulele Canare, Capul Verde, Azore, Gran Canaria si Madeira. Este cea mai veche pasare de ornament din Europa, prietenos si blând. În urma selectiei se disting trei directii de dezvoltare a canarilor domestici:
canarul de cântec, canarul de postura, canarul de culoare, grupati în doua categorii:
– canarii cu pigmenti lipocromi – cu fond deschis (albi, citron, oranj, rosii si mozaic);
– canarii cu pigmentii melanini – cu fond închis (bronz, izabel, bruni, verzi, albastrii, argintii).

CINTEZE ZEBRATE (Taeniopygia guttata) originara din Australia, Indonezia, fac parte din grupa pasarilor de ornament, admirate pentru penajul, forma si vioiciunea lor. Este o bijuterie a naturii care trebuie respectata si apreciata la adevarata valoare.
OREZARII (Padda oryzivora) putem aprecia la aceasta specie ca are o vechime mare în captivitate si constituie un punct de atractie pentru colorit si cântec.
TURTURICA DIAMANT (Nymphicus hollandicus) este o specie de turturele originara din Australia, care se creste ca si pasare ornamentala pe intreg globul. In captivitate se hraneste cu un amestec de seminte asemanator cu cel folosit pentru cinteze plus alte seminte care plac mult porumbeilor. Specia prezinta dimorfism sexual slab, masculul fiind putin mai mare decât femela, având un colorit mai intens si un inel mai gros in jurul ochilor (acesta este principala trasatura fizica dupa care se poate deosebi un mascul de o femela. Turturele diamant sunt monogame iar perechea se pastreaza toata viata.
In editiile viitoare, vom continua prezentarea celorlalte expozitii gazduite de Complexul “Vivariu”.

Pagina realizata de Dr. Ortansa Jigau, director adjunct al Complexului Muzeal de stiintele Naturii “Ion Borcea” Bacau

Comentarii

  1. Emil se pricepe si are un material pe CD excelent !

Adauga un comentariu

*