Libertatea: Gheorghe Lala, eroul de la Brasov

Două persoane au murit, iar o alta a fost rănită grav, joi seară, in timpul unui jaf armat de la o casă de schimb valutar din centrul Braşovului. Criminalul e căutat de sute de jandarmi şi poliţişti.

Joi seara, doi angajaţi ai unei case de schimb valutar au ieşit din unitate, luând cu ei şi încasările din acea zi. Abia au apucat să se urce în maşină, când un bărbat s-a apropiat de ei cu un pistol în mână.

Pasagerul din dreapta maşinii a fost împuşcat în ochi şi în umăr, iar şoferul în inimă. Ucigaşul a luat plasa cu bani şi a fugit. Din interiorul casei de schimb, casiera a auzit totul şi a ieşit afară strigând după ajutoare. Gheorghe Lala (56 de ani), care trecea prin zonă, a înţeles imediat ce se întâmplă şi a fugit după atacator. Când aproape l-a ajuns, criminalul l-a răpus cu un glonte, apoi şi-a continuat fuga nebună.

A doua victimă a murit la spital

Un taximetrist l-a lovit pe criminal cu maşina, dar nici aşa nu a reuşit să îl oprească. Bărbatul care a încercat să îl prindă s-a stins în drum spre spital. El a lăsat în urmă o soţie şi doi copii. Ciprian, angajatul împuşcat în inimă, avea 34 de ani şi a murit la spital. Colegul lui, Răzvan (38 de ani), a fost operat ieri şi este în stare critică.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decorarea post-mortem a lui Gheorghe Lala, urmând să se stabilească dacă recompensele vor fi băneşti sau de altă natură. Şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru spiritul civic şi curajul de care a dat dovadă în încercarea de a prinde, cu preţul vieţii, un infractor deosebit de periculos”.

Arma este un pistol de calibru mic

Nenorocirea de la Braşov a avut loc la o zi după ce s-a aflat că din depozitul de la Ciorogârla, Ilfov, al Aviaţiei Militare, au dispărut peste o sută de arme. Poate de aceea s-a speculat că pistolul folosit în atac ar fi din lotul furat, fapt neconfirmat de anchetatori.

Fără îndoială, e posibil ca o parte din armele furate să fi încăput pe mâinile unor tâlhari autohtoni. Potrivit unor surse judiciare, la Braşov, cele trei victime au fost împuşcate cu un pistol de calibru mic, posibil un revolver de 5,6 mm, model de armă care n-ar avea legătură cu ce s-a furat din depozitul Aviaţiei. Pe de altă parte, de mai bine de 72 de ore, unitatea militară din Ciorogârla este ţinta celei mai ample anchete care a vizat vreodată vreo structură a Armatei. Până ieri, procurorii militari audiaseră o bună parte din cei 60 de angajaţi ai unităţii şi aflaseră că nici un militar care a făcut de gardă nu mai notase nimic de două săptămâni despre numărul armelor existente în depozit.

Lotul furat a ajuns în Bulgaria?

Practic, se presupune că, în acest interval, sigiliile nu au fost controlate. Ministrul apărării, Mihai Stănişoară, a anunţat, ieri, demiterea a 16 militari, de la caporali la şeful Forţelor Aeriene Române. Cum de o unitate militară nu se poate apropia oricine, procurorii, dar şi ofiţerii serviciilor secrete au ajuns la concluzia că armele nu puteau dispărea decât cu implicarea celor din interior. “Fără ajutorul lor, hoţii nu ar fi putut acţiona. Militarii ori au participat direct la furt, ori au înlesnit hoţilor accesul în unitate”, ne-au precizat surse judiciare. Una dintre pistele pe care anchetatorii o iau din ce în ce mai mult în calcul e aceea că armele de război ar fi părăsit deja ţara, cu destinaţia Bulgaria. De altfel, procurorii urmează să ceară ajutorul oficialilor din ţara vecină.

Armata păstrează tăcerea

Oficialii Armatei refuză să comunice numărul real al armelor furate. Libertatea a aflat că e vorba de peste 100 de pistoale şi mitraliere – nicidecum de 50, 60, cum s-a vehiculat imediat după gravul incident -, dar se pare că numărul armelor dispărute ar putea ajunge la 300! Din depozit lipsesc: o mitralieră de companie calibrul 7,65 mm; pistoale mitralieră AKM

Una dintre persoanele ucise, joi, în jaful armat de la o casă de schimb din Braşov este un absolvent al Facultăţii de Mecanică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Braşov, Liviu Naghi, a declarat, vineri, că persoana respectivă va fi recompensată post-mortem.

„Ţinând cont de spiritul civic de care a dat dovadă prima victimă din evenimentul neplăcut de ieri (n.r. joi), s-a hotărât, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie, să se facă demersurile necesare pentru a se recompensa post-mortem persoana în cauză sau familia respectivă”, a declarat Liviu Naghi.

„Victima este un absolvent de Facultatea de Mecanică. Era ofiţer în rezervă, deci nu a lucrat în structurile militare, dar asta nu ne împiedică să subliniem spiritul civic de care a dat dovadă încercând să ajute la prinderea suspectului”, a mai declarat Naghi.

Uterior, preşedintele Traian Băsescu a semnat decorarea post-mortem a victimei de la Braşov.
surse: antena 3, libertatea

Adauga un comentariu

*