Prima serie de „englezi toleranti”

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, instituţie a carei activitate este recunoscuta la nivel national si international, a organizat ieri, 30 octombrie 2008, in cursul diminetii, sesiunea de evaluare finala a primei serii de cursanti care au urmat ineditul si incitantul program de formare continua „Învatarea tolerantei prin limba engleza” (60 ore, 15 credite profesionale transferabile), destinat tuturor cadrelor didactice care predau limba engleza. Necesitatea si oportunitatea acestui curs sunt relevate de un complex de factori care au ca nucleu ideea potrivit careia procesul educational trebuie sa fie axat pe promovarea unor principii de toleranta. Pentru ca acest program sa se desfasoare la standarde înalte, organizatorii au invitat formatori si experti din Statele Unite., recomandati de Ambasada S.U.A. la Bucuresti, Mary Lou McCloskey si Lidia Stack. Acestia au o bogata experienta ca pedagogi, ca formatori, ca autori de manuale si alte materiale didactice, precum si de coordonare a unor proiecte internationale, care au reunit profesori si elevi, pe tematica tolerantei si a dialogului intercultural. Prestatia invitatilor americani a fost mult apreciata de catre cursanţi. Mai mult, Ambasada S.U.A., printr-o scrisoare de recomandare a acestui program interesant, adresata Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, sprijina acest proiect, considerând ca tematica acestuia se concentreaza asupra predarii unor teme de educatie civica, prin intermediul limbii engleze, fiind astfel de mare interes, atât pentru profesorii care opteaza pentru acest curs, cât si pentru elevii lor. Totodata, se afirma ca un astfel de program serveste atât promovarii principiilor democratiei, cât si dezvoltarii abilitatilor de comunicare ale elevilor in limba engleza, în context multicultural si intercultural. Totodata, se exprima convingerea ca si acest nou program de formare, initiat de C.C.D. Bacau, se va dovedi de un real succes. În mod exceptional, Ambasada S.U.A. a inteles sa sprijine si financiar acest proiect, sprijin care a contribuit în mod decisiv la derularea lui. Programul s-a desfasurat pe parcursul a 60 ore, iar principalele teme propuse în cadrul acestuia au fost: Învatarea despre toleranta; De ce este necesar lucrul în perechi/grup?; Educarea tolerantei prin intermediul strategiilor de predare-invatare; Strategii de predare – învatare a limbii engleze bazate pe continut; Declaratia universala a drepturilor omului; Managementul conflictului în cadrul orei de limba engleza; Modulul pedagogic integrat.
Cursul ofera o alternativa practica si inedita fata de cele traditionale in metodica predarii limbii engleze, in care cursantii sunt implicati interactiv in diferite ateliere de lucru in perechi si in grupuri , in vederea realizarii unor sarcini specifice. In acest fel, cursantii experimenteaza idei noi si reflecteaza asupra unor activitati pe care le vor practica mai târziu, cu elevii. Fundamentul teoretic pe care se bazeaza aceasta noua abordare acopera programa metodologica ceruta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. De asemenea, propunatorii au identificat o serie de valori si atitudini care pot fi promovate odata cu implementarea acestui program: Extinderea cuantumului de cunostinte a cadrelor didactice in domeniul strategiilor moderne de predare – invatare, centrate pe elev; Deschiderea perspectivelor asupra întelegerii problematicii discriminarii, rasismului, xenofobiei, antisemitismului, intolerantei; Responsabilitatea pentru educarea elevilor în spiritul promovarii valorilor umane autentice; Asumarea rolului de promotori de opinii, atitudini si proiecte in scoala si comunitate a cadrelor didactice; Constientizarea nevoii de educatie permanenta.
„Evaluarea de astazi este foarte importanta, deoarece încununeaza eforturile conjugate ale echipei noastre. Sunt asteptati sa participe 32 de cadre didactice, primele din judetul Bacau care au avut deosebita oportunitate de a urma acest unic program de formare continua. Speram ca si în acest an scolar programul sa aiba audienta, iar noi sa-l implementam la aceleasi înalte standarde”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic Bacau.
Va prezentam si echipa implicata in organizarea si derularea acestui program: responsabil de program – directorul C.C.D. Bacau, prof. Gabriel Stan; formatori implicati in program: Mary Lou McCloskey – doctor în educatie, director al Departamentului de pregatire a cadrelor didactice si proiectare a curriculum-ului, Universitatea de Stat din Georgia, Atlanta, S.U.A.; Lydia Stack – doctor în educatie, formator in domeniul predarii tolerantei prin intermediul predarii limbii engleze, consultant ESL/EFL, San Francisco Unified School District, S.U.A.; conf.univ.dr. Elena Bonta, Facultatea de Litere, Universitatea Bacau; conf.univ.dr. Venera-Mihaela Cojocariu, Universitatea Bacau, directorul Departamentului de consiliere profesionala; Daniela Petrescu – profesor de limba engleza, gradul I, metodist al CCD Bacau si al I.S.J. Bacau, director adjunct la Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Creanga”, Bacau. Personal de sprijin logistic si administrativ: Ema Fâciu – informatician, Casa Corpului Didactic Bacau; Aurelia Bocancea – redactor, Casa Corpului Didactic Bacau; Oana Jianu – bibliotecar C.C.D. Bacau, coordonator „American Corner” Bacau; Dragos Stan – analist-programator, Casa Corpului Didactic Bacau. (St.O.)

Adauga un comentariu

*