Pensionarii, eternul „target” electoral

pensionari.jpgJoi, de la ora 10, în Sala mov a Palatului Administrativ, a avut loc sedinta Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. La intrunire au participat subprefectul Constantin Scripat si reprezentanti ai institutiilor din domeniul social. In cadrul sedintei s-au abordat subiecte referitoare la biletele de tratament si biletele de transport ca forma de protectie asigurata de casele de pensii, precum si informare privind indexarea pensiilor.

Din informatiile prezentate de directorul Casei Judetene de Pensii a reiesit ca în anul 2008 au fost depuse peste 11 mii de cereri pentru bilete de tratament venite atât din partea pensionarilor, cât si din partea persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, în primele 10 luni ale acestui an fiind valorificate 4800 de bilete de tratament, din care 660 în regim de gratuitate, peste o suta de bilete ramânând nevalorificate. În ceea ce priveste biletele de transport atribuite pensionarilor în regim de 50 la suta, la data de 30 septembrie acestea au fost atribuite unui numar de 128.907 beneficiari, la care se adauga 597 de legitimatii de transport în regim de gratuitate, efortul bugetar fiind de aproape 28 de mii de lei. Reprezentantii pensionarilor au facut propuneri cu privire la îmbunatatirea modalitatii de acordare a acestor bilete, iar directorul Casei de Pensii si-a aratat disponibilitatea de a avea o întâlnire cu ei la sediul institutiei pentru le discuta si analiza în vederea gasirii unor solutii care sa vina în întâmpinarea pensionarilor.

Indexari succesive ale punctului de pensie

Cu privire la indexarea pensiilor s-a aratat ca pâna acum s-a realizat majorarea tuturor pensiilor prin cele 7 indexari succesive ale punctului de pensie, astfel ca în perioada 1 ianuarie 2005 – 1 octombrie 2008 valoarea punctului de pensie a crescut de la 295,56 lei în decembrie 2004 la 697,5 lei la 1 octombrie 2008, determinând o crestere a pensiei medii în judetul Bacau de la 283 lei în decembrie 2004 la 704 lei in prezent. Valoarea punctului de pensie care pâna la 1 septembrie 2007 reprezenta 30 la suta din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, de la 1 octombrie 2008 acesta reprezinta 45 la suta din salariul mediu brut pe economie.
În încheierea sedintei, subprefectul Constantin Scripat a promis ca va face demersuri de stabilire a unei metodologii de lucru la nivelul judetului în ceea ce priveste bilete de transport pentru pensionari, urmând sa fie consultati atât operatorii de transport, cât si primarii.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*