MAXIMAFILIA va provoaca la EXPOMAX BACAU 600

Peisajul expozitional bacauan imbraca in mijloc de toamna bacoviana haina unui inedit vernisaj al expozitiei filatelice EXPOMAX BACAU 600.
Evenimentul este incadrat fericit de manifestarile dedicate celor 600 de ani de la prima atestare documentara a orasului Bacau. Fericit pentru ca initiativa unei asemenea expozitii ar fi avut mai putin accent si vizibilitate intr-o incercare solitara.
Fara indoiala, meritul realizarii evenimentului „maxfilatelic” revine unor pasionati, ca de altfel in orice alt domeniu de nisa. E vorba de Vasile Doros, presedintele Societatii Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, un indragostit incurabil de Maximafilie. Argument in sensul acestei afirmatii este tocmai curajul domniei sale de a-l completa pe presedintele Federatiei Internationale de Filatelie (FIP), care a „decretat” ca „filatelia este o arta”. Vasile Doros a continuat inspirat ca „Maximafilia este cea mai tânara dar si cea mai frumoasa arta a filateliei”. La fel de pasionati au pus umarul cunoscutii concitadini Mihai Semenov, vicepresedinte, si Mihai Ceuca, secretar.
Pentru „neinitiati”, maximafilia reprezinta, conform DEX, „colectionarea de carti postale pe care se regasesc timbre cu o imagine concordanta si o obliterare a acestora”. Definitie destul de searbada pentru cine stie sa patrunda pasiunea pentru maximafilie. Altfel, pentru cine vrea sa intre in intimitatea acestei nise a filateliei, nu trebuie decât „efortul” de a patrunde in misteriosul domeniu prin EXPOMAX BACAU 600, manifestare cu prezente din 6 tari si cu 48 de exponate. Cert, pentru Bacau, evenimentul se dovedeste o actiune fara precedent, nu usor de repetat desi, in primul rând pentru maximafilistii bacauani, poate reprezenta provocarea instituirii unor manifestari mai frecvente.
In 2008, Expozitia aduce pe meleagurile bacoviene ilustri invitati precum Nicos Rangos, presedintele Comisiei de Maximafilie a FIP, Anny Boyard, secretarul aceleiasi organizatii, Gianfranco Poggi, vicepresedintele Asociatiei Italiene de Maximafilie. Am nominalizat doar câteva nume „grele” ale unei manifestari cu, repet, 48 de exponate din 6 tari si, la fel de important, peste 48 de firme, institutii si personalitati publice care au achiesat la initiativa organizatorilor de a acorda o serie de premii speciale.
Curiozitatea bacauanilor ce nu vor sa rateze evenimentele importante care traverseaza urbea lor la 600 de ani de la prima atestare documentara consider ca e deja stârnita. Cel putin ca provocare, e condamnabil de ratat o expozitie a… „tinerei si frumoasei arte a filateliei”.
Dorian Pocovnicu

Adauga un comentariu

*