Expomax Bacau 600 1408 – 2008

Municipiul Bacau impreuna cu cetatenii care isi au radacinile de suflet in acest spatiu moldav, indiferent pe ce tarâmuri se vor afla ei acum, aniverseaza anul acesta 600 de ani de la prima atestare documentara a urbei. La 6 octombrie 1408 Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, mentiona Bacaul intr-o scrisoare domneasca prin care acorda negustorilor lioveni unele privilegii, document care poarta Pecetea „Io Alexandru voevod, dom al Tarii Moldovei”.
Societatea Româna de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, asociatie filatelica nationala cu sediul in acest oras, si care poarta numele celui mai mare maximafilist român din toate timpurile, ale carui preocupari maximafile se leaga inca din 1957 tot de Bacau, raspunde, prin aceasta Expozitie Nationala de Maximafilie cu participare internationala, laudabilei initiative a Primariei Bacau de a ne cinsti trecutul istoric prin orice forma de manifestare culturala.
Este pentru prima oara, dupa Revolutia din decembrie 1989, când un primar al Bacaului, Domnul ing. Romeo Stavarache, s-a implicat si a sprijinit in mod concret organizarea unei expozitii filatelice de nivel european. Expozitia din aceasta toamna, amplasata in doua locatii generoase: „Arena City Mall”, presedinte Ovidiu Budeanu si Complexul muzeal „Iulian Antonescu”, director Silvia Iacobescu, reuneste cele mai valoroase exponate filatelice de maximafilie din România, multe dintre ele foarte apreciate la diverse expozitii internationale de prestigiu. Pentru prima data in istoria manifestarilor filatelice organizate in Bacau oferim spre vizionare publicului colectii deosebite din tari occidentale cu traditie in maximafilie intre care Franta, Italia, Belgia si Cipru, fapt care ne da mari satisfactii prin aceea ca si noi, maximafilistii români suntem interconectati la valorile culturale ale unei Europe Unite. Alaturi de noi este reprezentata in expozitie si Republica Moldova.
Dupa patru Expozitii Mondiale care au avut loc in acest an la Tel Aviv, Bucuresti, Praga, Viena, cu participari si ale unor maximafilisti din Bacau, nu a fost un lucru usor sa organizam, intr-un timp foarte scurt, o asemenea expozitie. Acest final fericit a fost totusi posibil datorita sprijinului moral si material pe care l-am primit din partea unor institutii publice, a numerosi sponsori din muncipiul si din judetul Bacau, oameni receptivi la fenomenul cultural. Desi as dori, imi este foarte greu sa nominalizez principalii sponsori deoarece fiecare dintre toti care au receptat pozitiv apelul nostru au facut-o cu draga inima. O particularizare a aportului lor va putea fi constatata in materialele publicitare si cele editate de catre Societatea noastra de maximafilie.
Deosebit de important pentru noi, organizatorii, a fost promptitudinea cu care membrii Societatii Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” au venit in intâmpinarea acestei actiuni cu exponate performante, fara de care o expozitie de o asemenea anvergura nu s-ar putea realiza.
Apreciez sprijinul acordat de catre Asociatia Filatelica Româna, precum si efortul maximafilistilor bacauani care au constituit echipa de conceptie, organizare si desfasurare a expozitiei.
De la bun inceput s-a dorit ca aceasta expozitie sa nu aiba doar un ecou local sau cel mult national; am dorit ca prin acest act de cultura sa realizam un impact international, sa facem tot ce este posibil prin mijloacele noastre specifice de expresie si comunicare, sa se afle si pe alte meridiane ale lumii ca Bacaul aniverseaza un eveniment istoric identitar.
Daca aceasta dorinta a devenit realitate meritul revine si prietenilor din Europa care ne-au trimis spre expunere colectii de maximafilie de valoare mondiala.
Stimati concitadini, dragi colegi maximafilisti din toata tara; aceasta expozitie este onorata, pe intregul sau parcurs, printre alti oaspeti straini, de doua mari personalitati ale maximafiliei mondiale: Domnul Nicos Rangos din Cipru si Doamna Anny Boyard din Franta. Domniile lor detin functiile de presedinte, respectiv secretara a Comisiei de Maximafilie din cadrul Federatiei Filatelice Internationale.
Le multumesc si le urez „Bun venit pe meleaguri moldave”!
Ecourile acestei expozitii vor dura peste ani…

Presedinte,
Vasile DOROS

Adauga un comentariu

*