„Pomeni electorale”.

Pensiile şi salariile au crescut spectaculos în plină criză financiară
Pensiile vor creşte de la 1 octombrie, mai devreme cu o lună faţă de termenul stabilit iniţial şi tot de la această dată salariile profesorilor vor fi majorate cu 9%, iar plafoanele pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite în farmacii vor fi eliminate. În acelaşi timp, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate (!), cu 254 de voturi „pentru”, în ultima zi a lunii septembrie, proiectul legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu 50% şi a profesorilor universitari cu 74%. Nişte măsuri pe placul populaţiei, printre multe altele cu impact redus. Măsuri care însă nu ţin cont de criza financiară la nivel global, ci de faptul că se apropie alegerile parlamentare. Moment prielnic pentru toate partidele să îşi asume meritul pentru adoptarea in extremis a măsurilor sociale. Specialiştii susţin însă că acum era timpul pentru economii şi nu pentru cheltuieli. Chiar şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a avertizat că aceste măsuri cu impact social ar trebui amânate, însă dintr-un alt motiv. „Am experienţa anilor electorali precedenţi, când întotdeauna guvernele şi partidele au adoptat ordonanţe de guvern şi legi cu tentă electorală, pe care noile echipe executive nu le-au respectat”, a explicat Vosganian. El spune că astfel de practici trebuie să înceteze, întrucât creează probleme pe termen lung actului de guvernare, iar nerespectarea „pomenilor electorale” a fost o practică a tuturor partidelor. Şi tot pe termen lung rămân şi problemele românilor, pentru că „bonusurile” obţinute în câteva luni de campanie electorală se fac nevăzute în următorii ani de guvernare.
Măsurile sociale cu iz electoral din ultima perioadă:
Decizii ale Guvernului
– Majorarea pensiilor, de la 1 octombrie
– Majorarea plafonului de subvenţii pentru căldură, de la 1 octombrie
– Eliminarea medicamentelor compensate şi gratuite, de la 1 octombrie
– Majorarea salariilor profesorilor cu 9%
– Prin rectificare bugetară s-a decis majorarea pensiilor agricultorilor şi majorarea salariilor şi pensiilor poliţiştilor
Decizii ale Parlamentului
– Majorarea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu 50% (Proiect de lege adoptat în unanimitate de Camera Deputaţilor)
– Majorarea salariilor profesorilor universitari cu 74% (Proiect de lege adoptat în unanimitate de Camera Deputaţilor)
Situaţia financiară din România, în urma crizei financiare internaţionale
– Bursa se află în cădere
– SIF-urile au înregistrat pierderi de până la 8%
– Leul se depreciază puternic. Un euro a fost cotat, marţi, la 3.7336 de lei.
Antena3.ro

Comentarii

  1. GRIGORE CHEAZIM a zis:

    UMBLA STAFIA COMUNISTULUI TZARCA SI A UNUI SEF DE-A LUI TZARCA DAR DE LA PRIMARIE SA FACA LIGA LUI PESTE IN ASOCIATII . DOI PENSIONARI MILITARI ..SI ATAT.BA V-AM VAZUT LA TELEVIZIUNEA SEFULUI TAU, V-ATI FACUT DE RAS…..
    BAI GIGI DACA CAPRARU ALA DE TZARCA I-A FACUT LOBI IN SPETE SEFULUI TAU NORMAL CA ALA I-A FACUT O POMANA ELECTORALA. O SA VINA DREPTATEA ACUSI IN NOIEMBRIE.AM SA SOLICIT PARLAMENTULUI SA DISPONIBILIZEZE PIATA OFERTELOR DE
    SERVICI SI GIOBURI PENTRU PENSIONARI.

Adauga un comentariu

*