Bacauancele nu se sinchisesc de deciziile comunitatii

Femeile din judetul nostru (si nu numai) nu se implica in luarea deciziilor din comunitate, desi marea lor majoritate participa la vot. Aceasta e una din concluziile studiului realizat la inceputul anului de Comisia Judeteana pentru Egalitatea de Sanse intre sexe (COJES), sub coordonarea Agentiei Nationale in domeniu (ANES). „Ne ocupam cu promovarea principiului egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati si cu monitorizarea implementarii acestuia in toate politicile si programele nationale”, a precizat reprezentanta COJES Bacau, Lacramioara Hanus. Cercetarea mentionata a urmarit participarea femeilor la procesul decizional din familie si din comunitate, la tara si la oras, având la baza un chestionar aplicat unui numar de aproape 2000 de femei, cu vârsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, din toata tara. Potrivit analizei, femeile din mediul rural se orienteaza in principal spre domenii gen administratie publica, sanatate, agricultura, asistenta sociala si invatamânt, au venituri de cel mult 500 de lei pe luna si isi asuma cam toate responsabilitatile in viata familiala. Televizorul este pentru ele mijlocul principal de informare, iar o treime din femeile intervievate au declarat chiar ca nu folosesc nici un mijloc de informare. Cu toate acestea, peste jumatate dintre respondentele din mediul rural (ca si cele de la oras) s-au aratat interesate sa obtina mai multe informatii despre drepturile pe care le au pe piata muncii, modul in care se poate demara o afacere sau planning familial. Pe de alta parte, femeile din mediul urban au un venit lunar intre 500 si 1000 de lei, se informeaza cu ajutorul televiziunii si internet-ului si raspund in procent de 80 la suta de sarcinile din gospodarie.
Acest studiu socio-economic a fost prezentat ieri la Bacau in cadrul raportului de activitate ANES pentru prima jumatate a anului.

Centre de sprijin pentru femei

Cu aceeasi ocazie, consilierii Agentiei au vorbit si despre doua proiecte, derulate, incepând din 2008, cu finantare de la Uniunea Europeana. Proiectul „Femei si barbati – aceleasi sanse pe piata muncii”, in valoare de 5.8 milioane lei, va dura trei ani si va avea ca scop promovarea principiului egalitatii de sanse intre sexe pe piata muncii la nivelul administratiei publice, dar si al societatii civile. Grupul-tinta va fi format din reprezentanti ai autoritatilor, ONG-urilor si angajatorilor, precum si din femei angajate si liceeni. Proiectul „Reteaua de centre pilot pentru femei – Esthia” dureaza tot trei ani si are o valoare de 14,8 milioane lei. Se va crea astfel o retea de centre de sprijin pentru femei (trei unitati fixe si trei mobile). Grupul-tinta este format in principal din elevi si studenti, femei somere, mame singure, persoane de etnie roma.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*