Tragedie la Târgu Ocna: La opt ani, a murit cu streangul de gât

foto-interior-2.jpgMicul Leonardo R. a fost gasit spânzurat, joi dupa-amiaza, in curtea strabunicii paterne care-l avea in grija de când parintii plecasera la munca in strainatate. Batrâna crede ca baiatul a murit accidental, dupa ce a incercat sa imite acrobatiile unui personaj de desen animat. Bunicul patern crede insa ca nepotul s-a sinucis de dorul mamei. Protectia Copilului si Politia Bacau au inceput cercetarea cazului.

Comunitatea din statiunea bacauana Târgu Ocna a fost cutremurata joi 28 august de un eveniment pe cât de tragic, pe atât de misterios: un copil in vârsta de numai opt ani a fost gasit spânzurat in curtea casei in care se nascuse. In timp ce unii spun ca moartea micului Leonardo R. a fost un nefericit accident, altii sustin ca baiatul si-a pus capat zilelor de dorul mamei sale, plecata de mai multi ani la munca in strainatate.

Varianta „Spiderman”

Potrivit unui raport al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau, oamenii legii au primit joi la ora 17:30 o sesizare telefonica din partea unei matusi a copilului, Crizantina C., cea care a gasit cadavrul. „La fata locului, in spatele casei, s-a descoperit un lat din material textil, atârnat de o grinda, cu care minorul se spânzurase. Examinarea exterioara a cadavrului nu a evidentiat urme vizibile de violenta, cu exceptia santului specific de spânzurare. Cauza decesului va fi stabilita cu exactitate dupa efectuarea necropsiei. In cauza s-a intocmit dosar penal. Ancheta continua”, a declarat purtatorul de cuvânt IPJ Narcisa Butnaru. Cazul a intrat ieri si in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). „Primele cercetari arata ca Leonardo R. locuia de când se nascuse in casa strabunicii sale, Frasina R., de care era foarte atasat. Femeia, in vârsta de 85 de ani, l-a luat in grija prin hotarâre judecatoreasca in 2005. Parintii minorului sunt divortati si au plecat la munca in strainatate, tatal in 2003 si mama in 2004, iar bunicii materni, dar si paterni au refuzat sa-si asume raspunderea de a-l creste pe Leonardo si pe fratele lui mai mic. Strabunica este in stare de soc. Singura explicatie pe care a putut-o oferi colegilor mei este ca, fiind foarte pasionat de desenele animate cu Spiderman (Omul Paianjen), stranepotul ei a incercat sa-i imite acrobatiile si a cazut victima unui accident nefericit. Leonardo era un copil de incredere, bun la invatatura si fara deviatii de comportament. Suntem socati de consecintele pe care le pot avea desenele animate violente (atât de difuzate si de urmarite) asupra copiilor, acest caz ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru toata lumea”, a declarat purtatorul de cuvânt DGASPC Alina Iftode.

Desenele animate si psihologia copilului

„Riscul de a aluneca in excesul vizionarii de benzi desenate este foarte mare la copii. Intrucât in cazul acestor programe realitatea si fictiunea sunt una, vizionarea lor sustinuta poate afecta evolutia copilului, el fiind tentat sa reproduca acele comportamente ale eroilor care ii vor aduce recunoastere, crede el, din partea celorlalti. Agresivitatea este una dintre cele mai frecvente consecinte ale abuzului de desene animate la copii. In conditiile unor programe educative lipsite de alternative, copiii isi doresc sa copieze comportamentul personajelor favorite din desenele animate, sa traiasca aceeasi «victorie» ca acestea, nemaiputând face distinctia intre util si inutil, dezirabil si indezirabil, in ultima instanta intre Bun si Rau”, a explicat psihologul Anca Boboc.

Varianta suicidului

In incercarea de a obtine mai multe date despre acest caz, ne-am deplasat si noi la Târgu Ocna. Ne-am lovit insa de ostilitatea si refuzul de a comunica a unora dintre membrii familiei. Am fost trimisi totusi la bunicul patern al mortului, ale carui declaratii arunca o alta lumina asupra cazului, aducând in atentie o problema sociala mult mai grava decât desenele animate violente – soarta copiilor lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate. Intr-o camera mortuara improvizata, bunicul, Dan Restas, isi jelea nepotul. „A murit de dorul maica-sii. Doar a spus ca vrea sa moara. O matusa de-a lui (sora cu mama) a fost de curând in tara si bietul copil a crezut ca e maica-sa. L-a durut mult ca nu-i adusese nimic si ca s-a purtat rece cu el. Plângea mereu. Nimic nu acopera in lumea asta dragostea de mama. S-a spânzurat, ce sa mai! Oana, acum nu mai trebuie sa platesti lunar 50 de lei pentru fiu-tu. Sa-ti fie rusine, catea ce esti! Se cunoaste ca esti românca si nu tiganca, tigancile nu-si abandoneaza copiii”, a declarat batrânul cu lacrimi in ochi. „Nu cred ca a fost accident sau joaca. Cred ca Leonardo a pândit momentul ca sa ramâna singur si s-a omorât”, a spus si o vecina, Laura Vors, aflata si ea la priveghi.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Blackdark a zis:

    Bwa eu is din Tg ..Baietzasu nu a murit din cauza asta…sa impiedicat si a venit cu gatul int`o sfoara care tinea usa …

Adauga un comentariu

*