Secretul Giuliei Ioana: Telenovela cu un copil rapit

caz-ciudat-dmps.jpg– strania poveste a iesit la iveala in urma unor sesizari adresate de o bacauanca emigrata in America Politiei Române si Ministerului Muncii datele existente vorbesc despre o fetita rapita de lânga mama ei si plasata cu acte false intr-o familie din zona Neamt

Cine este Giulia Ioana? De ce nu e cu mama ei in SUA? Caz de rapire? A primit in mod necuvenit alocatie de la statul român? De ce i-au fost falsificate actele de identitate? Intrebari care asteapta raspuns.
Strania poveste a Giuliei Ioana P., nascuta in judetul nostru acum 12 ani, a iesit la iveala, fragmentat, in urma unor sesizari adresate de mama sa, astazi stabilita in Statele Unite, Inspectoratului General al Politiei (IGP) Române si ministrului Muncii Paul Pacuraru. Am incercat s-o reconstituim in baza unor documente oficiale si a declaratiei mamei copilului. Nu am reusit sa contactam si celelalte persoane implicate, motiv pentru care am ales sa nu dezvaluim numele complete ale protagonistilor.

Acuzati ca au folosit identitatea unui mort

Luna trecuta, Ministerul Muncii a cerut Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Bacau sa realizeze o ancheta in baza unei petitii sosite din America pe numele ministrului Paul Pacuraru. In cadrul petitiei, Tatiana B (fosta P.), bacauanca emigrata, o acuza pe Alexandra O., din judetul Neamt, ca a pacalit ani buni autoritatile române incasând o alocatie pentru copii cu acte false, folosind identitatea unui copil decedat. „Din 2002 pâna in 2006, aceasta infractoare a pacalit statul printre altele cu ridicarea alocatiei unui copil care a decedat din 2001 si a carui identitate a fost folosita pentru alt copil, disparut in România din 2000 (acesta din urma fiind fetita mea, Giulia Ioana P.). Copilul Alexandra M., pentru care Alexandra O. a ridicat alocatia, declarând ca e bunica sa, nu exista. Mentionez ca fostul meu sot, care mi-a rapit fetita, se numeste Ion P., iar concubina lui este Gabriela O. (fiica Alexandrei O.)”, sustine autoarea sesizarii. Anexata la sesizare, DMPS a primit si o adresa IGP din 2006 prin care Politia prezenta stadiul cercetarilor in cazul Giuliei Ioana P.

Ultima localizare a Giuliei Ioana: Piatra Neamt

Conform anchetei realizate de Politia Piatra Neamt, mai multe cadre didactice au confirmat ca Giulia Ioana era ingrijita de Alexandra O. De asemenea, asa cum a declarat tatal Giuliei, Ion P., Alexandra O. nu cunostea adevarata identitate a minorei deoarece vazuse un certificat de nastere fals. Barbatul a recunoscut dealtfel ca a falsificat certificatul de nastere al fetitei sale cu ajutorul actelor de identitate ale unui alt minor, decedat in 2001. In aceste conditii, s-a dispus neinceperea urmaririi penale pe numele Alexandrei O.

Giulia Ioana, data la divort in custodia mamei

„Giulia Ioana P. a primit alocatie de la noi in perioada 1997-2002, plata fiind sistata in urma negasirii la domiciliu a titularului. Mama s-a prezentat la noi in 2006 si a cerut alocatiile restante. A primit aceste drepturi din urma doar pâna in 2004, moment de la care fetita a fost scoasa din plata deoarece intrase la scoala – si la acea vreme nu ne ocupam si de alocatiile scolare. Potrivit actului de divort adus de mama, minora fusese data in custodia ei. Celalalt copil, Alexandra M., nu figureaza in evidentele noastre, dar nu este exclus sa figureze in cele de la Piatra Neamt”, a declarat directorul DMPS Bacau Gheorghe Apostu. Acestea au fost concluziile transmise zilele trecute la minister.

Incercare de reconstituire

Povestea Giuliei Ioana are elemente cunoscute, elemente necunoscute si elemente pe care vom incerca sa le reconstituim prin analiza sub deviza „Probabil ca”. Analiza arata ca parintii minorei au divortat la scurta vreme dupa nasterea ei si ca tatal a rapit-o din custodia mamei, folosindu-se de acte false. El a integrat-o in familia concubinei lui din Piatra Neamt, unde copilul a beneficiat si de alocatie de stat tot gratie actelor false. E doar o varianta, deoarece nu stim ce fel de viata a dus Giulia Ioana, daca tatal ei a recurs la fals in acte pentru a o rapi, daca a primit alocatie in mod necuvenit sau daca bunica „de ocazie” (Alexandra O.) a comis vreo ilegalitate.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*