Talibani executind doi afgani, in fata multimii extaziate


Militanti pakistanezi au executat public, vineri, doi afgani acuzati de spionaj in favoarea Statelor Unite ale Americii, in fata unei multimi de oameni, intr-o zona tribala de la granita dintre Pakistan si Afganistan, informeaza agentiile de presa.

Cei doi au fost acuzati ca au ajutat fortele militare americane in atacul cu rachete de la jumatatea lunii mai, care a vizat locuintele a doi lideri talibani si a ucis 14 oameni intr-un oras din zona de granita.

Marea de oameni a privit cum militantii au injunghiat si apoi au decapitat un barbat si l-au impuscat pe celalalt.

Participantii au tras salve in aer, in timp ce multimea scanda „Allah Akbar” cand talibanii au aparut cu capetele celor doi.

„Erau spioni. Oricine spioneaza pentru americani va avea aceeasi soarta”, a avertizat Qari Zia-ur-Rehman, un lider taliban din zona, citat de Reuters.

Astfel de executii, in fata unor multimi mari de oameni, sunt neobisnuite, desi au mai avut loc si in trecut in zonele tribale, afirma corespondentul BBC Ilyas Khan.

Corespondentul AFP, care a fost martor la executie, a spus ca aproximativ 5.000 de persoane au asistat la uciderea celor doi afgani.

Observatorii sustin ca modul in care cei doi au fost ucisi – un om a fost decapitat si celalalt impuscat – demonstreaza ca talibanii s-au regrupat si isi refac fortele.

Si Pentagonul pare a fi ajuns la aceeasi concluzie, cel mai recent raport aratand ca, la sapte ani de la infrangere, talibanii s-au regrupat, formand o „insurgenta viguroasa”.

Adauga un comentariu

*