„Vernisajul din Limousin, esec total!”

Un camion care transporta picturi ale artistilor plastici bacauani a disparut in Austria in timp ce se intorcea de la o expozitie din Franta. Pictorii risca sa nu primeasca despagubiri din partea firmei care a asigura transportul. Se asteapta rezultatele anchetei facute de Politia austriaca.

Un camion care transporta 39 de tablouri ale artistilor plastici bacauani a disparut fara urma in Austria, in timp ce se intorcea de la o expozitie organizata la Sala Verdurier din localitatea franceza Limoges din regiunea Limousin. Actiunea a fost organizata de Consiliul Judetean, Asociatia pentru Promovarea Culturala a Artistilor din Limousin, filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici, alaturi de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau. „Bacaul este infratit cu regiunea Limousin. Am avut mai multe actiuni de acest gen. Nu au fost probleme pâna acum. Dar, de data asta, am ramas fara picturi. Pur si simplu, a disparut tot camionul”, a declarat Luciana Pascu, consilier al Directiei de Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Bacau. Ea a mai adaugat ca a primit un telefon prin care firma TNT (n.r. – cea responsabila de transportul tablourilor) ce a comunicat ca in trei zile tablourile vor ajunge la Bacau si ca transportul s-a derulat in conditii optime. „Au trecut trei zile, au trecut patru, a cincea zi am primit un telefon prin care ni s-a spus ca tot camionul cu picturi a disparut. Am crezut ca e o gluma! Am cerut o hârtie oficiala. Am primit. Am fost anuntati negru pe alb ca a disparut camionul. Nici nu stim in ce oras! Atât am aflat ca furtul s-a petrecut in Austria”, a mai explicat Pascu.

„O experienta neplacuta!”

Octavian Puscuta, presedintele filialei bacauane a Uniunii Artistilor Plastici acuza institutiile care au organizat expozitia de lipsa de profesionalism. „Am crezut ca la actiunea asta lucram cu institutii serioase. M-am inselat! Eu sper ca vor fi recuperate lucrarile. Sau macar, artistii vor fi despagubiti”, a declarat Puscuta. „A fost o experienta neplacuta. Nici nu vreau sa ma mai gândesc”, a spus Ioan Burlacu, unul dintre pictorii ramasi fara tablouri. „Degeaba in Franta totul a fost bine, daca finalul a fost lamentabil. De fapt, a fost un esec total!”, a afirmat maestrul Ilie Boca.

Ancheta e in desfasurare

Reprezentantii firmei TNT afirma ca incidentul este sub investigatia Politiei din Austria. „Asteptam ca Politia sa finalizeze ancheta. Deocamdata nu putem spune ca dam despagubiri pictorilor. Poate apare camionul! Era bine daca artistii se ingrijeau de asigurarea tablourilor”, a declarat Mirela Nemtanu, director de marketing TNT România. Ea a mai daugat ca nu se poate garanta o despagubire a picturilor disparute mai ales ca furtul s-a petrecut pe teritoriul altei tari si incidentul va fi anchetat conform legilor austriece. (Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*