Ovidia Stanoi a dominat concursul de latina

-Cititorii ziarului nostru care au urmarit rezultatele elevilor bacauani la faza nationala a Olimpiadei de limba si literatura latina au retinut, desigur, ca printre laureate se aflau doua domnisoare cu acelasi nume de familie, surorile Ovidia si Carmen Stanoi, eleve ale Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, formate la celebra scoala de latina a distinsei profesoare Florentina Neculau. Ei bine, ambitionata de performanta obtinuta la Olimpiada, unde obtinuse Premiul III, mezina familiei Stanoi, Ovidia, a reusit o noua performanta de rasunet la cea de-a XIV-a editie a prestigiosului Concurs national de limba si literatura latina „Ovidius” de la Constanta, cucerind Premiul I. Performanta este una cu totul deosebita, având in vedere faptul ca, asa cum a tinut sa precizeze profesoara Florentina Neculau, „opera marelui poet latin Ovidiu se studiaza numai in clasa a XII-a, iar Ovidia se afla acum abia la sfârsitul clasei a IX-a”.

– Ovidia, de unde aceasta pasiune ardenta pentru limba si literatura latina?
– Din familie, doar stiti ca sora mea mai mare, Carmen, care are acum ceva emotii cu examenul de bacalaureat, a fost de mai multe ori laureata a fazelor nationale ale Olimpiadei de limba si literatura latina, inclusiv la editia din acest an. Prin ea o cunoscusem pe doamna profesoara Florentina Neculau inca dinainte ca eu sa devin eleva a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” si am fost imediat cucerita de felul dumneaei de a fi, de caldura pe care o iradiaza. Asa ca pasiunea mea pentru latina s-a nascut firesc. Pâna atunci mersesem mai mult pe mate si fizica.
– Cum ti s-a parut concursul de la Constanta, prin comparatie cu faza nationala a Olimpiadei?
РA fost la fel de dificil, dar ma pregatisem foarte bine cu doamna profesoara, ma verificase si Carmen, si eram optimista. Recunosc, insa, ca am avut ceva emotii c̢nd i-am vazut pe cei 70 de concurenti, c̢te doi din fiecare judet, cei mai multi dintre ei in clasa a XII-a, cu totii av̢nd rezultate notabile la Olimpiada. Dar concursul a fost relaxant si, imediat cum am vazut subiectele, emotiile au disparut.
– Ti-au placut subiectele?
– Da, mi-au placut, pentru ca imi place foarte mult opera lui Ovidiu iar scopul concursului de la Constanta este exact acesta, cunoasterea vietii si operei lui Ovidiu. „Metamorfozele”, viata legendarului rege Romulus, povestea lui de dragoste m-au stimulat, am scris cu pasiune despre toate acestea. Nu mi s-au parut dificile nici comentariul de text, nici traducerea versurilor, nici intrebarile la care trebuia sa gasim raspunsuri.
– Care sunt celelalte pasiuni, dincolo de limba si literatura latina?
– Ma pasioneaza sportul, baschetul indeosebi, datorita domnului profesor Paul Deboveanu, ma pasioneaza limba si literatura romna, limbile moderne. Imi place enorm sa citesc, sa-mi hranesc mereu curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri noi, din cât mai diverse domenii. Si-mi place ca aici, la „Vranceanu”, am colegi si profesori minunati.
Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. GOGA CONSTANTIN -FETESTI(IALOMITA) a zis:

    OVIDIA STANOI, EXEMPLARA PRIN IDEALURI SCOLARE SI CULTURALE, PRIMESTE SI DA LICEULUI VALORI. INTELIGENTA CULTIVATA, CARACTERUL SI REZULTATELE OBTINUTE PRIN PROFESIONALITATEA DIDACTICA SI EFORT PROPRIU SE IMBINA ARMONIC INTR-O SPERANTA DE CARIERA INTELECTUALA. („PER ASPERA AD ASTRA!”)

Adauga un comentariu

*