Bacauanii, alarmati de invazia sobolanilor

sobolan.jpgSpecialistii veterinari trag un semnal de alarma asupra inmultirii sobolanilor in municipiul Bacau, dar si asupra riscului ce-l prezinta pentru oameni. In acelasi timp, mai multi bacauani si-au exprimat indignarea fata de indiferenta reprezentantilor Primariei Bacau, care nu au facut nimic pentru uciderea rozatoarelor. „Sobolanii sunt un vector de transmitere si gazda pentru o serie de boli foarte grave pentru om. De deratizare trebuie sa se ocupe Primaria, care are un serviciu specializat de Salubrizare”, ne-a precizat Vasile Zaharia, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Sobolanii au perioada de gestatie scurta si nasc foarte multi pui. Veterinarii atentioneaza asupra nevoii unei strategii in vederea combaterii acestor rozatoare si a unor eforturi concertate din partea autoritatilor locale. „Aceasta perioada este propice pentru inmultirea sobolanilor. Gestatia nu dureaza mai mult de o luna, si fiecare femela naste 7-8 pui. Trebuie folosite metode alternative pentru uciderea lor, deoarece aceste rozatoare sunt inteligente si foarte rezistente la otrava”, ne-a spus dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului de Igiena din cadrul DSVSA Bacau. Reprezentantii Primariei Bacau au aruncat si de aceasta data vina in curtea RAGC, regie subordonata Consiliului Local Bacau, institutie pentru care este ordonator de credite tot primarul Municipiului Bacau.

Taxe, impozite si sobolani locali

Situatia alarmanta ne-a fost expusa de mai multi bacauani. Sobolanii au intrat in apartamentele de pe Marasesti, Bucegi, Carpati, Neagoe Voda, de la pubelele de gunoi incorporate in scarile de bloc sau de la subsolurile blocurilor. In spatele cladirii de la Taxe si Impozite Locale, serviciu subordonat Primariei Bacau, pubela e plina, pâna la refuz. Elena V. de 63 de ani locuieste la unul din blocurile strazii Marasesti. „Asta e nesimtire si indiferenta. Cu asta ne-au tratat mereu in ultimii ani. De ce nu-si fac curat macar aici lânga Primarie? Nu le pasa de sanatatea oamenilor, de faptul ca se pot imbolnavi copii”, ne-a spus Elena V., pensionara.

Sobolani si gunoaie la sediul PNL

Lânga sediul Partidului National Liberal (PNL), in spatele blocului 14 de pe strada Marasesti se afla o alta pubela. „Aici este loc de joaca. Uitati-va la copii astia. Se dau in scrânciob, vin in contact cu tot felul de obiecte si animale. Pot lua paraziti sau chiar boli grave. Nu stiu de ce nu se sesizeaza nimeni. Nici de la sanatate publica, nici de la Consiliul Local. Aici e sediul lor de partid, macar aici daca ar avea curat. Ghenele de gunoi de pe strada Nicoae Balcescu sunt o alta casa pentru rozatoare. „Se strecoara printre crapaturile din asfalt, ca strazile si trotuarele sunt facute prost, de fapt ei locuiesc in subsoluri”, ne-a spus un locatar de la blocul 12 de pe strada Nicolae Balcescu.

5300 de lei pentru deratizarea unui oras

Reprezentantii Primariei Bacau ne-au explicat ca in aceasta perioada sunt foarte ocupati cu organizarea alegerilor si ca nu prea mai au timp, de „sobolanii nostri”. „Noi, Primaria Bacau ne ocupam doar de deratizarea locurilor si institutiilor care intra in administrarea noastra. De pubele se ocupa firma Soma, de sistemul de canalizare RAGC, de blocuri si alei, asociatiile de locatari. Noi am f’acut deratizare la Adapostul de Animale de la Nicolae Balcescu, la adapostul improvizat de pe strada Constantei si in piete. S-a incheiat contract cu firma Al-Dacon SRL, in valoare de 5.3 mii lei”, a fost raspunsul dat de Mihaela Grosu, purtatorul de cuvât al Primariei Bacau.
Mircea MERTICARIU

Comentarii

  1. comunisticeschai narod a zis:

    LA CE VA ASTEPTATI MAI BUN ??????
    IATA ANUL ACESTE NENEA PRIMARUL S-A SUPARAT PE NOI
    SI NE MANANCA TANTARII, N-A MAI AVUT BANI DE
    DELATIZARE. ASA ESTE CAND TREBUIE SA TE REMARI
    IN CAMPANIE ,TREBUIE SA ARATI CA PE VREMEA TA
    ERAI BUNACIUNEA BUNACIUNII. ASTFEL DE METEHNE
    TREBUIE SA NE DESCHIDA OCHII PENTRU A NU MAI PUNE IN FATA NOASTRA CARACTERE DUBIOASE CARORA PUTEREA LE IA MINTILE.

  2. nicolae a zis:

    anca seres si potlogariile imobiliare cu ajutorul oficiului de cadastru din bacau
    de verificat/
    interesant nu?

Adauga un comentariu

*