Lectie deschisa de mediu la Racaciuni

ÃŽn perioada 29 aprilie–2 mai, Scoala cu Clasele I-VIII Gâsteni, in colaborare cu Primaria Racaciuni au organizat un simpozion national pe teme de mediu având drept subiect principal controversata problema a gestionarii deseurilor din mediul rural. Aceasta manifestare se desfasoara în cadrul programului national „S.O.S. Natura!” si a avut ca parteneri Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Bacau si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

Subiectele discutate la acest simpozion au scos la iveala faptul ca la nivelul judetului, în ultimii ani, în generarea deseurilor urbane si rurale au intervenit atât schimbari cantitative, cât si calitative. Din datele existente, rezultate din raportarile agentilor de salubritate, care includ doar partial deseurile de tip orasenesc generate de zonele rurale, reiese faptul ca foarte putine zone rurale beneficiaza de servicii de salubritate si ca nu a fost implementat un sistem de raportare a gestionarii deseurilor de catre consiliile locale.
De asemenea, s-a mai spus ca in mediul rural nu exista sisteme organizate de gestionare a deseurilor, problema gestionarii deseurilor fiind abordata în cadrul Planurilor de Masuri pentru salubrizarea localitatilor. Depozitele existente în localitatile rurale nu sunt amenajate pentru a putea preveni impactul asupra mediului si riscul pentru sanatatea populatiei. În multe localitati din mediul rural deseurile menajere din gospodariile populatiei sunt gestionate în sistem individual, gospodaresc, prin compostarea celor biodegradabile sau arderea în sobe a celor combustibile. Aceste teme au fost intens dezbatute de participantii la aceasta manifestare, în care au fost antrenati pe lânga profesori si elevi din Racaciuni, reprezentati ai Palatului Culturii din Oradea, Bistrita, Suceava, Botosani, Iasi, Motru, Sighisoara, Urziceni, Pascani, Bârlad, Târgu Ocna, Onesti, precum si cadre didactice de la scolile “Ion Creanga” din Pascani si “Constantin Platon” din Bacau.

Schimbarea mentalitatii oamenilor este dificila

In cuvântul sau, primarul comunei Racaciuni, Vasile Ichim a prezentat principalele probleme pe linie de mediu cu care se confrunta comunitatea pe care o conduce. “Poluarea planetei se agraveaza pe zi ce trece, devenind o problema mondiala pentru care fiecare om trebuie sa-si asume responsabilitatea. Actiunea de protectie a mediului nu este usoara în comunitate. Schimbarea mentalitatii oamenilor este dificila, iar fara educatia fiecarui individ în acest sens, începând de la vârste timpurii, orice demers la scara sociala este sortit esecului. Prin activitatile de educatie ecologica dorim sa sensibilizam copiii, elevii si adultii ca protejarea mediului este o necesitate imperioasa generata de certitudinea ca oamenii sunt parte integranta din natura si nicidecum superiori acesteia”, a spus primarul Ichim.

Primul simpozion pe probleme de mediu din tara

Profesorul Mircea Popa, amfitrionul acestei actiuni a declarat ca acest simpozion isi propune sa gaseasca solutii viabile pentru o localitate curata, pe baza analizei problemelor de mediu si a discutiilor purtate cu comunitatea locala. “Pentru inceput, participantii au vizitat comuna Racaciuni, trecând in revista mai multe unitati economice, iar ca divertisment am vizitat Muzeul Racaciuni, bazat pe colectia preotului Vasile Heisu. Ulterior am trecut pe la Crescatoria de Melci din Racaciuni, iar in final am puratat discutii, analizând impreuna cu specialistii in domeniu, principalele probleme pe linie de mediu cu care se confrunta comuna noastra. Au fost identificate aspecte de ordin tehnic ce pot fi aplicate cu succes de autoritatile locale. Personal consider ca aceasta actiune este unica in felul ei, deoarece, dupa stiinta mea, este singura din tara care a tratat problemele de mediu din rândul comunitatiilor rurale. De asemenea, merita amintit ca aceasta manifestare s-a bucurat de un interes deosebit, fiind prezente 26 de cadre didactice de la mai multe unitati de invatamânt”, a mentionat profesorul Mircea Popa.

Banca de date pentru autoritati

La rândul lui, viceprimarul comunei Racaciuni, Gheorghe Bitla, a precizat ca in mediul rural nu exista sisteme organizate de gestionare a deseurilor, problema gestionarii deseurilor fiind abordata în cadrul Planurilor de Masuri pentru salubrizarea localitatilor. “Depozitele existente în localitatile rurale nu sunt amenajate pentru a putea preveni impactul asupra mediului si riscul pentru sanatatea populatiei. În multe localitati din mediul rural deseurile menajere din gospodariile populatiei sunt gestionate în sistem individual, gospodaresc, prin compostarea celor biodegradabile sau arderea în sobe a celor combustibile. Abia am inceput sa facem primii pasi in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, dar problema nu este nici pe departe rezolvata. Practic ce s-a discutat la acest simpozion reprezinta pentru noi o adevarata banca de date, bazata pe practica, care ne va ajuta in indeplinirea obiectivelor pe care le avem pe linie de mediu.
Merita amintit faptul ca la reusita acestei manifestari au pus umarul o serie de agenti economici, carora as vrea sa le multumesc si pe aceasta cale. Este vorba de societatile: SC PLANNJA SRL RACACIUNI, SC ROMCONSTRUCTOR SA BACAU, SC SERVRUT CONSTRUCT SA RACACIUNI, SC AGRONOVA SA RACACIUNI, SC SUINPROD SIRET SRL RACACIUNI si BIOSAN SRL RACACIUNI”, a conchis viceprimarul comunei Racaciuni.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*