Suspiciuni asupra pensiilor de invaliditate

Numarul mare al pensionarilor pe caz de boala din Bacau stârneste suspiciuni la Casa Judeteana de Pensii (CJP), a carei conducere nu este convinsa ca toate pensiile de invaliditate sunt acordate pe buna dreptate.

Conform legii, persoana care solicita pensionarea pe caz de boala se prezinta cu un dosar medical la Comisia de Expertiza Medicala (CEM) a CJP, aceasta urmând sa decida asupra incadrarii in grad de invaliditate. In urma aprobarii dosarului se emite o decizie ce va sta la baza pensionarii. Dosarele sunt supuse revizuirii cam o data la sase luni. „La ora actualã avem in judet 22.325 de pensionari de invaliditate, adica peste 15 la suta din totalul pensionarilor”, a declarat directorul CJP Liviu Creþu. „Din cele peste 2300 de cereri depuse anul trecut, majoritatea au la bazã boli cardiovasculare ºi tulburãri mentale ºi de comportament”, a precizat ºefa de la CEM, doctorita Raluca Pãun.

Bolnavi din cauza concedierii

„Fenomenul e greu de controlat pentru ca de el se ocupa doua entitati: pe de o parte medicii specialisti, pe de alta parte noi. Si exista cu siguranta multa lume dispusa sa plateasca pretul pentru a beneficia de un venit constant, chiar daca necuvenit, in conditiile situatiei actuale de pe piata muncii. Dealtfel, s-a dovedit statistic ca numarul cererilor de pensionare pe caz de boala creste in perioadele cu disponibilizari masive”, sustine Liviu Cretu. In timp, a adaugat el, au aparut la CEM dosare clar suspecte, pe care CJP le-a trimis spre analiza la Institutul National de Expertiza a Capacitatii de Munca.

Solutii?

In viziunea directorului CJP Bacau, lucrurile s-ar putea imbunatati prin implicarea mai mare a Comisiei de Expertiza in evaluarea solicitantilor de pensii de boala (acum ea doar incadreaza persoana in grad de invaliditate), prin trecerea acestui serviciu la Sanatate sau prin stabilirea mai clara, prin lege, a situatiilor in care un medic specialist poate recomanda pensionarea.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*