Pensiile private vor avea efect abia peste 20 de ani

Bacauanii vor simti abia peste doua decenii efectele benefice asupra buzunarului produse de cele doua noi sisteme de pensii: pensiile obligatorii private si pensiile facultative.
Pensiile administrate privat sunt obligatorii pentru asiguratii sistemului public de pensii cu vârsta sub 35 de ani si facultative pentru cei intre 35 si 45 de ani. Pensiile private oferã un beneficiu minim garantat format din suma contribuþiilor minus comisioanele legale sau penalitãþile pentru transferul de la un fond de pensii la altul. Contribuþia asiguratului este acum de douã procente dintre cele 9,5 aplicate venitului asigurat în sistemul public, urmând ca în timp aceasta sã ajungã la ºase la sutã.
Salariatii pot opta in paralel pentru pensii facultative, constituite prin adunarea unor contributii lunare de maximum 15 la suta din venitul brut, bani de care vor beneficia dupa implinirea vârstei de 60 de ani, cu conditia sa fi depus cel putin 90 de contributii.

Pensii decente
„Calculele arata ca o persoana in vârsta de 45 de ani inscrisa in toate trei sistemele mai are de asteptat cam 20 de ani pâna sa simta primele efecte, adica o rata de inlocuire de 80 la suta din ultimul salariu. Rata actuala de inlocuire a sistemului public este de aproximativ 40 la suta”, a explicat Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii. El a anuntat de asemenea ca Bacaul va gazdui la inceputul lunii iulie un seminar regional privind pensiile private.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*