Rafinaria din Onesti ar putea ramane oprita doi ani

Toate instalatiile de la Rafo au fost oprite, in urma unui amplu program de modernizare impus de administratia societatii, care se va derula pe o perioada de pana la doi ani de zile.
Oprirea rafinariei din Onesti a fost motivata de pierderile financiare, de circa 10 milioane de euro pe luna, datorate consumurilor energetice mari si a unor pierderi de produse, cauzate de utilajele si echipamentele vechi.

Scopul modernizarilor care se vor efectua este si acela de a pregati instalatiile pentru trecerea la productia de benzine Euro 5, incepand din 2009.

Institutiile statului musca permanent din Rafo

Un alt motiv al opririi activitatilor productive la Rafo este hartuirea neincetata la care este supusa firma onesteana din partea Guvernului Tariceanu, prin institutiile statului, in special Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. Dupa ce au incasat de la Rafo 9.000 de miliarde de lei vechi, iar datoriile stabilite in instantele de judecata au fost stinse, MEF, ANAF si DGFP Bacau au continuat sa vina in permanenta cu alte si alte pretentii financiare. Una dintre aceste pretentii, avansata de MEF, de circa 485 miliarde de lei vechi, a fost respinsa categoric de Tribunalul Brasov, la 14 februarie, insa “lupii” lui Tariceanu cauta in permanenta alte metode de a-si infige coltii in Rafo, cat mai adanc.

Sicane cu repetitie

Chiar daca pretentiile lor financiare sint respinse in instantele de judecata, institutiile “taricene” deschid noi si interminabile procese. Asa s-a intamplat si cu pretentia de a incasa 3.500 miliarde de lei vechi de la Rafo, pentru majorari si penalitati, respinsa definitiv si irevocabil de Curtea de Apel Brasov, in august 2007, dar repusa de guvernanti pe rolul altor instante de judecata, in cadrul altor procese. “Atunci cand e vorba de Rafo, oricand pot veni cu o noua interdictie sau cu o noua somatie de plata, indiferent de hotararile emise de instantele de judecata”, constata, cu tristete, Ion Marian, liderul sindicatului de la Rafo.

Salarii da, slujbe ba?

Pe toata durata executarii lucrarilor de modernizare, angajatii de la Rafo isi vor primi drepturile banesti, in conformitate cu prevederile actualului Contract Colectiv de Munca. “Toate drepturile vor fi acordate in mod corespunzator, nimic in plus, nimic in minus, inclusiv tichetele de masa – ne-a declarat George Plaisanu, viceliderul sindicatului de la Rafo. Timp de doua – trei luni, se va lucra la programul de investitii pentru efectuarea modernizarilor, perioada in care toti angajatii vor veni la lucru. Apoi se va trece la intocmirea programului de restructurare, dupa care mai multi angajati vor ramane acasa, unii definitiv”. Totusi, viceliderul sindical este de parere ca administratia de la Rafo ar putea sa-si schimbe decizia in legatura cu perioada in care instalatiile vor fi oprite. Este posibil ca rafinaria sa reporneasca nu dupa doi ani, asa cum s-a estimat, ci mult mai repede. Un moment decisiv in acest sens este mult asteptata decizie de incetare a planului de reorganizare, care ar putea fi luata pe 27 martie sau pe 3 aprilie, la Tribunalul Brasov.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. e naspa …pe mn nu ma prea intereseaza

Adauga un comentariu

*