Hillary Clinton a promis că se va strădui să desfiinţeze vizele pentru români, bulgari şi polonezi

Candidatul democrat la nominalizarea pentru cursa prezidenţială, senatoarea Hillary Clinton, a promis că se va strădui să desfiinţeze vizele pentru românii, bulgarii şi polonezii care călătoresc în SUA, dacă va deveni preşedinte, informează Gazeta Wyborcza.

‘Sprijin eforturile care le vor permite cetăţenilor anumitor ţări, nu toate, aliaÅ£ilor noÅŸtri din Europa Centrală ÅŸi de Est, să vină în SUA fără viză. Nu trebuie să ne oprim însă aici. E timpul să lărgim parteneriatul – prin standarde mai puternice de securitate a călătoriei, de control al paÅŸapoartelor ÅŸi prin lipsa vizelor – cooptând ţările natale ale americanilor de origine poloneză, română ÅŸi bulgară’, se poate citi în declaraÅ£ia senatoarei Clinton, dată publicităţii sâmbătă.

‘Aceste ţări sunt aliaÅ£i puternici ai Statelor Unite. Ca preÅŸedinte, voi colabora strâns cu ele în scopul întăririi securităţii ţării noastre ÅŸi pentru a le ajuta să obÅ£ină acelaÅŸi statut ca alte ţări membre ale Uniunii Europene’, a scris Clinton.

Introducerea unei ţări în programul circulaţiei fără viză depinde în SUA de decizia Congresului. În baza unei hotărâri de anul trecut a fost anunţată desfiinţarea vizelor pentru cetăţenii ţărilor în care procentul persoanelor respinse de consulatele americane nu depăşeşte 10%.

Este o barieră mai scăzută decât înaintea adoptării hotărârii, când ea ajungea la 30%, dar rămâne în continuare de netrecut pentru polonezi. Anul trecut, în Polonia au fost respinse cererile de viză a peste 20% din cetăţeni; în anii din urmă, acest indice se ridica în Polonia la peste 30%.

Sub bariera de 10% au coborât câteva ţări din Europa Est-Centrală, cum ar fi Cehia şi Estonia, cărora li se va anula în curând obligaţia de viză.

Senatoarea Clinton se luptă puternic pentru nominalizarea din partea democraÅ£ilor cu senatorul de Illinois, Barack Obama. ÃŽnvingătorul poate fi decis de alegerile primare de marÅ£i din Texas, Ohio, Rhode Island ÅŸi Vermont. Favoritul cursei – aÅŸa cum rezultă din sondaje – este deocamdată Obama.ROMPRES

Comentarii

  1. quo vadis a zis:

    informatie falsa,( ca de obicei ),
    bulgaria este deja rezolvata impreuna cu letonia si ungaria, nu mai necesita viza,
    cititi,cititi,cititi spunea Lenin, …
    nu este indeajuns numai laptopul,

Adauga un comentariu

*