Fermierii români pot depune de luni cererile pentru obţinerea subvenţiilor europene aferente lui 2008

Fermierii români pot depune cereri pentru plăţile directe pe suprafaţă din fondurile europene aferente anului 2008, începând de luni, 3 martie, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /APIA/.

Campania de primire a cererilor pentru plata la hectar din fondurile Uniunii Europene alocate României se va derula în perioada 3 martie – 15 mai 2008. După această dată mai pot fi depuse cereri până în data de 9 iunie, dar cu penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere din plăţile primite.

Suma alocată României pentru 2008 pentru plăţile directe la hectar se ridică la aproape 528 milioane euro, în condiţiile în care pentru anul trecut au fost alocate 440 de milioane de euro.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a declarat recent pentru ROMPRES că se aşteaptă ca în acest an suprafeţele pentru care se vor solicita plăţi directe să fie apropiate de suprafaţa de referinţă negociată cu UE de 8,7 milioane hectare, în condiţiile în care în 2007 au fost depuse cereri pentru o suprafaţă mai mare cu un milion de hectare.

Anul trecut, aproximativ 1,240 milioane de fermieri au depus cereri pentru plata directă la hectar, în această săptămână urmând să fie determinată suprafaţa finală pentru plăţile directe aferente lui 2007.

Şeful APIA a precizat că, în cazul în care, după finalizarea tuturor controalelor, suprafaţa va fi în continuare mai mare decât suprafaţa de referinţă, se va aplica un coeficient de reducere unic pentru toţi beneficiarii de subvenţie, pentru încadrarea în alocaţia financiară pentru plăţi directe pe suprafaţă aferentă anului 2007, de 440,635 milioane euro.

Deşi termenul iniţial pentru plata subvenţiilor pe suprafaţă din banii europeni alocate pentru 2007 a fost 1 decembrie, iar ulterior, 15 februarie 2008, autorităţile au anunţat că acest lucru nu se poate realiza decât în momentul finalizării tuturor controalelor (în teren, administrativ, teledetecţie) pentru a putea transmite CE o cifră finală privind suprafaţa necesară plăţilor în baza Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS).

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a începe plăţile înainte de campania agricolă de primăvară, astfel încât fermierii să poată utiliza subvenţia pentru înfiinţarea culturilor, dar acest lucru nu poate fi realizat decât după finalizarea controlului administrativ.

‘ÃŽn condiÅ£iile în care suprafaÅ£a eligibilă care va rezulta în urma controlului administrativ nu depăşeÅŸte suprafaÅ£a de referinţă, de 8,7 milioane hectare, cu care am început în 2007, atunci, la mijlocul săptămânii viitoare, vom putea începe calculele ÅŸi autorizarea plăţilor, dar numai în zonele unde nu mai trebuie făcute controale’, a precizat CioloÅŸ.

Oficialii APIA au avansat termenul de 15 martie pentru începerea efectivă a plăţilor la aproximativ 400.000 de ferme din 24 de judeţe, unde controlul administrativ a fost deja finalizat. Această primă etapă de realizare a plăţilor directe pe suprafaţă va fi urmată de alte două perioade, între 20 şi 30 aprilie şi după 31 mai, când plăţile se vor face la aproximativ 900.000 de ferme.ROMPRES

Adauga un comentariu

*