Buhoci: Biblioteca din crasma sta inchisa

buhoci.jpgIn comuna Buhoci nu exista Camin Cultural. Primarul Mihai Antuca n-a solicitat construirea unui asemenea edificiu, desi bani au fost, considerandu-l prea putin important pentru locuitorii comunei. Biblioteca comunala „functioneaza” in localul unei foste crasme. Fara firma, fara program, si acest lucru de vreo patru ani!

Vreo patru sute de milioane de euro a alocat Ministerul Culturii pentru construirea de camine culturale in comunele unde nu exista asa ceva. Multe primarii din judetul Bacau au depus documentatia pentru ridicarea unui astfel de lacas de cultura. Din pacate, printre ele nu s-au numarat si cei din Buhoci. Pe vremuri, in vecinatatea scolii de centru se afla cladirea unui Camin Cultural. Era plin in fiecare duminica, lumea venea la spectacole iar tinerii mergeau la bal. Fiind veche, cladirea a fost demolata si a ramas numai terenul. Ce s-a gandit primarul Mihai Antuca? „Am concesionat terenul unei societati care urma sa construaisca un Camin Cultrural. Au trecut doi ani si nu s-au tinut de cuvant, si atunci am reziliat contractul. Am cautat o alta societate, care a fost de acord sa construiasca pe acel teren un Camin cultural. Din pacate, a trecut un an si nici SC CUB nu s-a tinut de cuvant. Ii mai astept o luna si daca nu se apuca, reziliez si cu ei contractul”, spune primarul comunei Buhoci.

Cartile din fosta crasma

Degeaba a tot incercat bibliotecarea Adriana Rosu sa ne argumenteze faptul ca exista activitate la Biblioteca comunala, pentru ca nu ne-a convins deloc. Mai intai ne-a informat ca nu are cheia la ea si ca ne va arata bibliotreca alta data. Apoi ne-a dezvaluit programul bibliotecii.”Vin cititorii si ne solicita carti. Le spun sa vina a doua zi, eu ma duc, le caut cartile si le pregatesc. Programul este in fiecare zi de la ora 12 la 16″, spune Adriana Rosu. Ce face in restul timpului bibliotecara? Lucreaza in Priumarie, si nu in restul timpului, ci mai toasta ziua, pentru ca primarul i-a trecut in fisa postului si „alte atributii”. Sincer sa fiu, n-am crezut o iota din cele spuse de bibliotecara Adriana Rosu si asteptam sa gaseasca totusi cheia si sa ne arate bioblioteca. S-a dus acasa s-o caute si am inteles felul in care se desfasoara „activitatea” la Biblioteca comunala Buhoci. Sediul ei se afla intr-o fosta crasma, la vreo cinci sute de metri de cladirea Primariei, fara firma si fara niciun program de functionare afisat. Inauntru, frig mai ceva ca afara, dar curat. Daca dam Cezarului ce-i al Cezarului, sa spunem ca toate cartile erau pe rafturi, aranjate ingrijit. Doar atat. Nu tu o fisa de cititor, asa ca ce sa mai discutam despre numarul acestora? N-am reusit sa ne dumirim carei activitati datoreaza incasarea salariului Adriana Rosu, acea de bibliotecara, ca si inexistenta, sau aceea de „alte atributii”, cum este adaugat in fisa postului?

Boala judeteana

Cred ca toti primarii din judet sufera de aceeasi boala, „lipsa de autorizatie de constructie”! Cel putin asa constatam prin fiecare comuna prin care trecem si observam ca in curtea primariei se inalta o cladire. Asa s-au petrecut lucrurile ultima data la Berzunti, asa se intampla acum la Buhoci. „O sa obtinem si autorizatia de constructie”, spune primarul Mihai Antuca, atunci cand l-am intrebat daca pentru acea cladire pe care o lipeste de Primarie are autorizatie de constructie. Este vorba despre o extindere care va fi o sala de sedinte pentru Consiliul Local. „Aici vom muta si blibiloteca comunala”, adauga primarul, asa, parca pentru a mai salva situatia. Din pacate, acesti alesi ai obstei nu inteleg un lucru, acela ca omul de rand vede ca primarul construieste ceva, afla ca nu are autorizatie, si atunci isi spune ca lui de i-ar trebui asa ceva, de vreme ce primarul nu pateste nimic, si se apuca de construit. Da, dar daca va fi prins, omul de rand va plati o amenda care-l va ustura la buzunare, pe cand pe primar nu-l doare nici-n cot, ca plateste amenda din buzunarul lui! Lumea vorbeste prin comuna ca nici pentru constructiile ridicate de primar si fiul sau, acasa, nu au autorizatie de constructie. „Nu este adevarat, este o rautate. Ma astept la orice, doar se apropie alegerilie”, comenteasza Mihai Antuca.

Primarul isi iubeste excesiv satul

Una peste alta, s-a miscat ceva in comuna, s-au reparat podete, s-au decolmatat parauri, se repara biserica, va incepe cat de curand asfaltarea drumului dintre Buhoci si Bijghir, se pun termopane si se repara scoala din Buhoci, la scoala din Coteni se construieste un grup sanitar. Numai ca, majoritatea investitiilor vizeaza satul Bijghir, localitatea natala a primarului, de unde se prezinta la urne peste 1.900 alegatori! Un singur lucru nu s-a facut, totusi, la Bijghir. Scoala are o centrala termica ce zace intr-o magazie de patru ani si nu se gasesc bani pentru a fi montata.

Falsi producatori cu “binecuvantarea” primarului din Buhoci

Datorita faptului că luna martie reprezintă pentru comercianţi o perioadă în care veniturile cresc substanţial, pe adresa Administraţiei Pieţelor a sosit o avalanşă de cereri de aprobare pentru comerţ de flori şi mărţişoare. Agenţii locali din cadrul Poliţiei Primăriei au demarat o serie de verificări în teren, care au vizat asigurarea unui climat de comerţ civilizat şi corect prin verificarea veridicitatăţii datelor trecute în certificatele de producător, respectiv existenţa culturilor de flori la domiciliul comercianţilor. Astfel, în data de 26.02.2008, agenţii locali au verificat în teren, în localitatea de domiciliu( comuna Buhoci, sat Bijghir), un număr de 11 persoane, care deţineau certificate de producător în zone limitrofe municipiului Bacău. Deşi prezentau documente care atestau calitatea de producător, respectivii „comercianţi” nu au putut justifica datele trecute în certificate, culturile de flori fiind inexistente. Rezultatele controlului au fost comunicate conducerii Administraţiei Pieţelor, care a respins cererea de acces pe piaţă a celor în cauză, Primăria Buhoci dispunand in cele din urma anularea certificatelor de producător emise pe numele celor 11 persoane. Nicio vorba insa despre cine a eliberat acele false certificate de producator in Primaria Buhoci si despre vreo masura legala in acest sens. Sa fie oare vorba de o actiune ilicita cu acordul primarului?

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. alcatel a zis:

    primarita MINCINOASA HOATA A INCALCAT PE TOATE TERENURILE TUTUROR ;ESTE SEFA TUTUROR ; UNDE NU E p s d .FURA CATELELE DIN p s d CA SI ALTI BOMBONEI

  2. alcatel a zis:

    primarita MINCINOASA HOATA A INCALCAT PE TOATE TERENURILE TUTUROR ;ESTE SEFA TUTUROR ; UNDE NU E p s d .FURA CATELELE DIN p s d CA SI ALTI BOMBONEI

  3. alcatel a zis:

    primarita MINCINOASA HOATA A INCALCAT PE TOATE TERENURILE TUTUROR ;ESTE SEFA TUTUROR ; UNDE NU E p s d .FURA CATELELE DIN p s d CA SI ALTI BOMBONEI

  4. pocovnicu mihai a zis:

    jos cu primarita este o laudaroasa si o hoata, paste cu oile pe toate bucatile oamenilor se imbogateste pe spinarea taranului ,sa stea in piata acolo iieste locul printre mahalagioaice

Adauga un comentariu

*