Sarea poate creÅŸte riscul de obezitate la copii

Alimentaţia bogată în sare poate creşte riscul de obezitate la copii, conform unui studiu realizat de cercetători de la University of London, informează joi BBC online consultat de Rompres.

Într-un studiu realizat prin examinarea datelor privind obiceiurile alimentare ale unui grup de 1.600 de copii, s-a observat faptul că un conţinut ridicat de sare în alimentaţie îi împinge pe copii să consume mai multe băuturi carbo-gazoase dulci care duc la supraponderalitate şi obezitate.
Conform rezultatelor acestui studiu publicat în revista Hypertension, înjumătăţirea raţiei medii zilnice de 6 grame de sare din alimentaţia unui copil are ca efect reducerea a 250 de calorii din dieta săptămânală a acestuia.
Unul din cinci copii britanici este supraponderal şi există temeri că acest raport va conduce la rândul său la o creştere a numărului adulţilor care suferă de obezitate şi sunt vulnerabili în faţa unor afacţiuni coronariene sau în faţa atacurilor cerebrale în anii ce vor urma.
Corelaţia dintre sare şi obezitate este uşor de făcut. Alimentaţia bogată în sare produce senzaţia de sete, iar în rândul adulţilor setea duce la o creştere a consumului de sucuri care produc îngrăşare. Acesta este primul studiu care identifică acelaşi efect al consumului de sare şi în rândul copiilor.
Cercetătorii de la St George’s, University of London, au studiat datele obÅ£inute de un sondaj realizat în 1997 la nivel naÅ£ional, cu privire la alimentaÅ£ia britanicilor. Ei au folosit un eÅŸantion de 1.600 de copii ÅŸi adolescenÅ£i cu vârste cuprinse între 4 ÅŸi 18 ani, oprindu-se asupra măsurătorilor cu privire la relaÅ£ia dintre volumul de sare ÅŸi cel de lichide consumate. Ei au observat că adolescenÅ£ii ÅŸi copiii care consumau mai puÅ£ină sare, beau mai puÅ£ine lichide ÅŸi au estimat că la 1 gram de sare din alimentaÅ£ie corespunde aproximativ 100 de grame de lichid consumat pe zi. ÃŽn medie, aproximativ un sfert din această cantitate de lichid este reprezentată de băuturi răcoritoare bogate în zahăr. /Rompres/

Adauga un comentariu

*