Senatul a adoptat moţiunea simplă a PSD-PC

[2008-02-26 19:31:53]Senatul a adoptat moÅ£iunea simplă a PSD-PC MoÅ£iunea simplă PSD-PC a fost adoptată cu 74 de voturi pentru, 33 de voturi împotrivă ÅŸi nicio abÅ£inere.Senatorii au dezbătut, marÅ£i după-amiaza, moÅ£iunea simplă depusă de Partidul Social Democrat ÅŸi Partidul Conservator ÅŸi intitulată ‘Stop degradării nivelului de trai! Stop iresponsabilităţii din sectorul energetic!’.

Semnatarii moţiunii simple solicită Guvernului luarea de măsuri imediate pentru protejarea puterii de cumpărare a cetăţenilor cu venituri medii şi mici şi instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei pentru cei aflaţi sub pragul sărăciei.

O altă doleanţă a semnatarilor moţiunii este corelarea etapizată a veniturilor populaţiei cu valoarea coşului minim de consum lunar calculat de Institutul Naţional de Statistică, astfel încât nicio pensie şi niciun salariu să nu fie sub această valoare.

De asemenea, PSD-PC solicită: corelarea, în interval de trei luni, a dezechilibrelor majore în materie de salarizare în sectorul bugetar, prin elaborarea şi prezentarea în Parlament spre dezbatere şi adoptare a unui proiect de lege de instituire a unui sistem unic de salarizare a personalului bugetar; reducerea, la nivelul anului 2008, a tuturor cheltuielilor guvernamentale cu echivalentul a două miliarde de euro şi introducerea unui mecanism de supraveghere şi control al execuţiei bugetului consolidat, prin prezentarea trimestrială în Parlament a unui raport preliminar cu privire la gestiunea cheltuielilor bugetare; prezentarea în Parlament a unui program naţional actualizat de luptă împotriva sărăciei şi a sărăciei severe, cu măsuri concrete şi etape de derulare, precum şi cu responsabilităţi concrete ale instituţiilor statului implicate.

Prin moţiunea simplă se solicită, totodată, prezentarea în Parlament, la interval de trei luni, a unui raport privind starea de sănătate a tinerei generaţii şi aprobarea unui program naţional de măsuri pentru asigurarea securităţii alimentare a acesteia; stoparea imediată a majorării preţului la gaze naturale din producţia internă şi utilizarea sumelor colectate pe seama ultimei majorări într-un fond destinat protejării populaţiei.

Totodată, se solicită autorităţilor statului iniţierea unor negocieri reale cu Federaţia Rusă pentru stoparea creşterii preţului la gaze naturale, cărbune şi păcură importate, promovarea participării României în proiecte alternative de transport al hidrocarburilor către Europa de Vest, precum şi finalizarea strategiei din domeniul energetic în conformitate cu noul pachet de legi pentru energie şi schimbări climatice la nivel european.

„Semnatarii moÅ£iunii simple constată că, după un an de la momentul aderării, România se îndepărtează tot mai mult de principiile modelului european. Accentuarea derapajelor economice ÅŸi sociale pe parcursul anului 2007 reprezintă consecinÅ£a incoerenÅ£ei politicilor aplicate, economia românească ajungând mult mai vulnerabilă decât acum trei ani. România a ratat startul integrării în Uniunea Europeană”, se arată în textul moÅ£iunii PSD-PC.

ÃŽn moÅ£iune se afirmă că „regimul politic de dreapta, reprezentat de tandemul Tăriceanu-Băsescu, va rămâne în istorie ca exemplu de lipsă de performanţă în gestionarea politicilor publice”.

„Extinderea fenomenului de corupÅ£ie fără condamnarea în instanţă a vreunui corupt, polarizarea societăţii într-o manieră străină modelului european, lipsa de eficienţă ÅŸi instabilitatea în funcÅ£ionarea instituÅ£iilor statului, înlocuirea criteriilor de competenţă cu cel al ataÅŸamentului faţă de partide ÅŸi conducătorii acestora, accentuarea decalajelor externe ÅŸi izolarea României în plan extern reprezintă doar câteva elemente caracteristice evoluÅ£iilor din societatea românească în ultimii trei ani. Tabloul macroeconomic ne arată o economie al cărei ritm de creÅŸtere este în scădere, cu investiÅ£ii directe – autohtone sau străine – din ce în ce mai puÅ£ine, cu un deficit de cont curent ce a depăşit cu mult nivelul ‘de avarie’. (…) Pensionarii rămân, în continuare, cea mai vulnerabilă categorie socială. (…) Practic, lipsa unei strategii coerente în domeniul energetic, abandonarea sau blocarea proiectelor de interes major, lipsa competitivităţii, managementul iresponsabil ÅŸi neperformant, toate acestea, asociate unei politici externe păguboase, au generat derapaje cu consecinÅ£e grave atât în plan micro, cât ÅŸi macroeconomic. România a reuÅŸit performanÅ£a să obÅ£ină cel mai mare preÅ£ la gazele naturale din import, la nivelul Uniunii Europene”, se mai afirmă în textul moÅ£iunii simple a PSD-PC. ROMPRES

Adauga un comentariu

*