Profitul Petrom a scăzut anul trecut cu 22 la sută, până la 1,7 miliarde lei

Petrom a încheiat anul 2007 cu un profit net de 1,778 miliarde lei, în scădere cu 22 la sută faţă de cel înregistrat în 2006, de 2,285 miliarde lei, ca urmare a rezultatului operaţional mai slab şi a impozitului pe profit mai ridicat, conform datelor furnizate de companie.

Profitul operaţional a scăzut cu 29 la sută din cauza nivelului mai scăzut al producţiei şi a aprecierii leului, şi s-a cifrat la 1,965 miliarde lei.

‘Rezultatele se înscriu în previziunile companiei, în pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil ÅŸi al creÅŸterii preÅ£urilor Å£iÅ£eiului pe plan internaÅ£ional ÅŸi a costurilor de aprovizionare. ÃŽn cursul anului am reuÅŸit să oprim declinul producÅ£iei ÅŸi am continuat să îmbunătăţim eficienÅ£a operaÅ£ională pe baza programelor de restructurare ÅŸi a investiÅ£iilor din toate segmentele de activitate. O realizare majoră a fost implementarea sistemului SAP ÅŸi înfiinÅ£area unui centru de servicii la nivel de grup, atât pentru serviciile financiare cât ÅŸi pentru cele de IT’, a afirmat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Potrivit acesteia, compania este în continuare angrenată într-un amplu program de investiţii, ce va continua până în 2011, investiţii ce vor sta la baza unei îmbunătăţiri considerabile a profitului.

‘Volatilitatea înaltă a mediului economic este de aÅŸteptat să se manifeste în continuare pe parcursul întregului an 2008, însă nu preconizăm că va avea un impact major asupra activităţii noastre, dat fiind ca în Romania cererea de produse petroliere este în continuă creÅŸtere, iar compania noastra îşi continuă cu succes eforturile de modernizare’, a mai spus directorul Petrom.

Cifra de afaceri a companiei în 2007 a scăzut cu şase la sută faţă de anul precedent, până la 12,284 miliarde lei, în principal din cauza preţurilor de vânzare mai scăzute şi a cantităţilor mai mici vândute la export în sectorul R&M. Acest lucru a fost parţial compensat de cifra de afaceri mai mare obţinută din activitatea de gaze.

Cheltuielile de operare au scăzut în 2007 cu unu la sută, fiind influenţate în principal de reducerea cheltuielilor cu materiile prime ca urmare a cantităţilor mai mici de ţiţei importat, a cheltuielilor mai mici cu utilităţile (datorită renegocierii contractelor), a diminuării provizioanelor (datorită îmbunătăţirii managementului de risc al creditării) şi a reducerii cheltuielilor de personal, urmare a diminuării numărului de angajaţi prin programul de restructurare. Acest efect pozitiv asupra cheltuielilor de operare a fost contrabalansat de cheltuielile ridicate cu serviciile furnizate de terţi şi de deprecierea mai ridicată a imobilizărilor corporale şi necorporale.

Profitul operaţional (EBIT) al companiei a însumat 1,965 miliarde lei în 2007, scădere cauzată de reducerea valorii EBIT generat de activitatea de Explorare şi Producţie, urmare a declinului producţiei, a stocurilor mai mari de produse petroliere în alte segmente decât E&P şi a impactului negativ al aprecierii leului faţă de dolar cu 13 la sută. Celelalte divizii au înregistrat un EBIT îmbunătăţit.

În 2007, impozitul pe profit a crescut cu 111 milioane lei ca urmare a eliminării în 2007 a cotei geologice (facilitate fiscală acordată până în 2006 inclusiv).

Taxele plătite de Petrom către bugetul statului în 2007 au însumat 5,679 miliarde lei, cu 8,8 la sută mai mult decât în anul 2006.

Accizele (2,903 miliarde lei lei), TVA-ul (972 milioane lei) şi redevenţa (524 milioane lei) au reprezentat 77 la sută din totalul taxelor.ROMPRES

Adauga un comentariu

*