Un nou studiu ADN susţine ipoteza originii africane a lui homo sapiens

Un nou studiu genetic realizat pe material ADN recoltat de la oameni de pretutindeni de pe glob, confirmă ipoteza originii africane a omului modern, informează vineri Associated Press recepţionată de Rompres.

Studiul privind ADN-ul recoltat de la 938 de voluntari, reprezentanţi a 51 de populaţii de pe glob, oferă noi indicii cu privire la înrudirea genetică dar şi la diferenţele dintre oameni provenind din populaţii diferite, susţine coordonatorul acestui studiu, Richard M. Myers de la Stanford University, în numărul de vineri la revistei Science.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de Prof. Myers a examinat variaţiile în 650.000 de secţiuni ale mostrelor de AND prelevate, oferind detalii fără precedent cu privire la asemănările şi deosebirile dintre oamenii moderni aparţinând unor populaţii diferite.

Paleoantropologii au considerat de mai mult timp că leagănul umanităţii este Africa, de aici reprezentanţii speciei Homo sapiens răspândindu-se şi colonizând întreg globul. Această teorie este susţinută şi de rezultatele acestui nou studiu.

În plus, noul studiu certifică faptul că populaţia din Orientul Mijlociu îşi poate revendica descendenţa atât din zona Africii cât şi din cea a Europei, Orientul Mijlociu fiind principala rută migraţionistă între cele două arii geografice.

De asemenea, acest studiu a identificat un grad apropiat de înrudire între populaţia Yakut din Siberia şi amerindieni, propunând teza migraţiei indienilor americani din stepele siberiene şi colonizarea Americii de Nord.

Acest studiu a fost finanţat de către Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA.ROMPRES

Adauga un comentariu

*