TVR solicită CNA licenţe pentru două canale noi, TVR 3 şi TVR INFO

Televiziunea Română a depus luni, 25 februarie a.c., la Consiliul Naţional al Audiovizualului, cererile de acordare a licenţelor audiovizuale pentru două noi canale de televiziune, TVR 3 şi TVR INFO.

TVR 3 va fi primul canal cu acoperire naţională care va fi dedicat problemelor comunităţilor, respectiv evenimentelor de interes regional. Astfel, TVR va folosi toate resursele studiourilor teritoriale pentru realizarea unui canal de nivel naţional dedicat problemelor regionale. De asemenea, TVR are în proiect creşterea numărului de studiouri teritoriale pentru reflectarea problemelor tuturor comunităţilor din România.

Totodată, TVR doreşte crearea TVR INFO, care este conceput ca un canal cu acoperire naţională care va transmite informaţii utilitare: meteo, trafic auto, feroviar şi aerian, mediu, sănătate, informaţii bancare de interes naţional.

În spiritul legii 41/1994, misiunea TVR 3 va fi aceea de a informa şi forma cetăţenii, de a oferi programe de divertisment şi mai ales de a aduce în atenţia oamenilor problemele care îi afectează direct, problemele comunitare.

Programul TVR 3 se va distinge, în timpul săptămânii, prin dinamică şi diversitate, având un caracter preponderent informativ, iar week-endul va avea menirea de a relaxa telespectatorul prin difuzarea de divertisment, emisiuni pentru copii, spectacole, concerte, filme, transmisiuni sportive, reportaje de călătorie, dedicaţii muzicale.

TVR 3 va realiza, în studiourile teritoriale sau în colaborare cu alţi parteneri interni sau externi, programe de televiziune, miniseriale de televiziune, filme documentare. TVR 3, spre deosebire de celelalte posturi comerciale şi de nişă, va promova valorile artistice şi culturale prin transmiterea în direct a concertelor, festivalurilor şi spectacolelor şi a manifestărilor sportive organizate pe plan local.

Beneficiind de sprijinul studiourilor teritoriale, TVR 3 va declanşa campanii de stimulare şi dezvoltare a spiritului civic, de educare şi informare a cetăţenilor cu scopul conştientizării drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor ce le revin. Aceste campanii se vor dasfăşura la nivel naţional, cu sprijinul şi la iniţiativa organizaţiilor neguvernamentale, cu participarea directă a instituţiilor abilitate ale statului.

Programele TVR 3 vor reflecta problematica europeană regională prin realizarea unor duplexuri în special din ţările cu comunităţi româneşti reprezentative.

Reamintim că Societatea Română de Televiziune are licenÅ£e audiovizuale pentru patru studiouri teritoriale – TVR Cluj, TVR Craiova, TVR IaÅŸi, TVR TimiÅŸoara – care produc ÅŸi difuzează programe cu conÅ£inut regional. ÃŽn acelasi timp, este foarte aproape să intre în emisie TVR Târgu MureÅŸ iar anul viitor, TVR ConstanÅ£a.

În acest context, TVR 3 va putea oferi o imagine de ansamblu a problematicii regionale, dând posibilitatea studiourilor teritoriale să informeze publicul telespectator corect, prompt şi obiectiv în legatură cu evenimentele de interes local, cu rezonanţă naţională.

Înfiinţarea TVR 3 va da şi posibilitatea TVR 2 să se dezvolte în continuare pe targetul care l-a consacrat în ultimii ani. Întrucât volumul producţiei editoriale regionale a crescut, TVR 2 se află în situaţia de a majora numărul orelor de splitare, diminuându-şi astfel programul propiu şi fiindu-i afectat profund targetul şi profilul pentru care s-au investit sume importante.
La rândul său, TVR INFO se va adresa tuturor categoriilor de vârstă şi va oferi telespectatorului informaţii punctuale din cele mai diverse domenii. TVR INFO va transmite în timp real imagini de pe camerele montate pe autostrăzi şi pe principalele drumuri naţionale. De asemenea, TVR INFO va avea acces la stream-ul video al camerelor de supraveghere a traficului auto. De altfel, TVR a convenit cu Inspectoratul General al Poliţiei pentru a beneficia de semnalele camerelor acestei instituţii şi ale serviciului INFOTRAFIC.

TVR INFO va informa cetăţenii în legătură cu actele necesare eliberării paşapoartelor, evidenţa persoanei, regimul permise şi înmatriculări auto, caziere judiciare etc. În prezent, se poartă discuţii în vederea colaborării cu dispeceratul numărului unic de urgenţă 112. Acest canal va informa asupra acţiunilor specifice planificate pentru preîntâmpinarea şi reducerea riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă.

De asemenea, va difuza Informaţiile meteo, pentru fiecare zonă în parte, pe baza datelor furnizate de ANM. Un accent important se va pune pe informările şi avertizările hidrologice. TVR INFO va anunţa alertele de poluare, precum şi indicii de calitate a aerului, poluările pe râuri, calitatea apelor şi a plajelor.

Cetăţenii vor mai fi informaţi rapid cu privire la zonele de drumuri pe care se execută lucrări de întreţinere şi modernizare, precum şi asupra rutelor ocolitoare recomandate.

TVR INFO va colabora cu echipele Salvamont din zonele cu astfel de structuri pentru a informa din timp asupra pericolelor de avalanşă şi a traseelor inaccesibile în anumite perioade ale anului.

Nu în ultimul rând, Ministerul Sănatăţii va putea informa imediat populaţia prin intermediul TVR INFO despre alertele de pandemii şi epidemii.

Adauga un comentariu

*