Distrugerea satelitului-spion a fost un succes pe toate planurile, confirmă Pentagonul

Distrugerea, săptămâna trecută, a unui satelit-spion deviat cu ajutorul unei rachete a fost un succes, a anunţat luni Pentagonul, după studierea resturilor satelitului, relatează AFP şi AP.

Rezervorul de combustibil al satelitului a fost lovit şi substanţele chimice periculoase din interior au fost distruse, a conchis Pentagonul.

‘A fost un succes pe toate planurile. După analiza resturilor, avem un grad înalt de certitudine că rezervorul a fost distrus ÅŸi hidrazina s-a disipat’, a afirmat ÅŸeful adjunct al Statului Major interarme al SUA, generalul James Cartwright.

Hidrazina, care contribuie la propulsarea satelitului pe orbită, ar fi putut pune în pericol populaţia civilă dacă rezervorul lui ar fi ajuns pe Pământ întreg, potrivit Washingtonului, care a justificat astfel distrugerea obiectului.

Pentagonul a anunţat miercurea trecută că a reuşit să lovească satelitul spion american, distrugându-i cel mai probabil rezervorul care conţinea 450 de kilograme de combustibil toxic. Racheta SM-3 a fost lansată de pe nava USS Lake Erie din Oceanul Pacific şi a lovit satelitul spion american la circa 247 de kilometri deasupra oceanului, a precizat Ministerul american al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a criticat iniÅ£iativa americană, estimând că aceasta ascunde un test de armament antirachetă care dezvăluie intenÅ£ia Washingtonului ‘de a deplasa spre spaÅ£iu cursa înarmărilor’. SUA au dezminÅ£it că ar vrea să protejeze secretele tehnologice ale aparatului spion sau să-ÅŸi demonstreze capacitatea de a distruge sateliÅ£i, aÅŸa cum a făcut China în ianuarie 2007, când a doborât cu o rachetă un vechi satelit meteorologic propriu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*