Găgăuzii cer autorităţilor moldovene să le creeze condiţii pentru a învăţa limba română

Adunarea Populară a UTA Găgăuz-Yeri a adoptat, la finele anului trecut o Hotărâre, prin care cere Parlamentului Republicii Moldova să creeze condiţii cetăţenilor alolingvi pentru studierea limbii de stat, informează AP FLUX. Hotărârea a fost adoptată pe data de 18 decembrie 2007 şi prezentată preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Etnicii găgăuzi cer să fie optimizate condiÅ£iile de studiere ÅŸi aplicare a limbii de stat atât pentru locuitorii Autonomiei Găgăuziei, cât ÅŸi, în general, pentru toÅ£i alolingvii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. „Republica Moldova este un stat polietnic, în care, alături de moldoveni, locuiesc ucraineni, ruÅŸi, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, etc. Moldova este patria tuturor cetăţenilor alolingvi ai ţării, prin urmare, una dintre priorităţi trebuie să fie studierea limbii de stat de către toÅ£i aceÅŸti cetăţeni”, se spune în adresare. De asemenea, în document se menÅ£ionează că nivelul de predare a limbii de stat este unul insuficient ÅŸi, ca urmare, această categorie de cetăţeni, în special tinerii, nu dispune de posibilitatea de a se integra plenar în viaÅ£a politică ÅŸi socio-economică a Republicii Moldova.

Ca răspuns la solicitarea cetăţenilor găgăuzi, spicherul Marian Lupu a salutat iniţiativa, menţionând că aceasta trebuie neapărat susţinută. El a menţionat că acest subiect trebuie să constituie una dintre priorităţile statului. În context, preşedintele Parlamentului a propus ca, la una dintre primele şedinţe ale Legislativului, deputaţii să examineze şi să adopte o hotărâre privind instituirea unei Comisii parlamentare speciale, căreia să-i revină sarcina de a analiza situaţia şi de a elabora un program naţional privind studierea limbii de stat de către cetăţenii alolingvi din Republicii Moldova.

Potrivit ultimului recensământ al populaţiei realizat în anul 2004, mai puţin de 30% dintre cetăţenii alolingvi posedă limba de stat, dintre care 12% sunt găgăuzi, aceştia fiind, în mare parte, de vârstă înaintată, mai informează AP FLUX.

Adauga un comentariu

*