A murit Vintilă Corbul

Vintilă Corbul, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români, a încetat din viaţă în această dimineaţă, la vârsta de 91 de ani.

Vintilă Corbul, s-a născut în 1916. S-a stabilit în Franţa în 1979, unde a publicat romanele sale pline de succes.

Vintilă Corbul s-a nascut la 26 mai 1916 si provine dintr-o familie foarte bogată. Sofia, mama acestuia deţinea acţiuni la diverse bănci şi studiouri de film americane, motiv pentru care vizitele în America erau experienţe curente. Constantin Popescu Corbul, tatal adoptiv al autorului, provine dintr-o familie de nobili; detinea multe proprietăţi în Bucureşti şi în ţară, podgorie la Drăgăşani şi chiar un grajd cu cai de curse. Lui Vintilă Corbul i s-a sugerat de către părinţi că tatăl său vitreg este de fapt tatăl natural. C.P. Corbul s-a căsătorit cu Sofia, mama lui Vintilă, după divorţul acesteia de Mihail Economu, şi i-a adoptat imediat copilul. Astfel se explică numele complet al autorului: Vintilă Dumitru Economu Popescu Corbul.

DeÅŸi visa să devină ambasador, la îndemnul părinÅ£ilor, Vintilă Corbul urmează cursurile Facultăţii de Drept ÅŸi devine magistrat. ÃŽn paralel, pentru a-ÅŸi alimenta propria pasiune, urmează Facultatea de Litere ÅŸi Filozofie – secÅ£ia Istorie. La doar 23 de ani, imediat după absolvirea facultăţii, Vintilă Corbul se angajează judecător.

Fiind un „razvratit” se căsătoreÅŸte cu Ana Stoenescu, fata unui simplu muncitor.

Vintilă Corbul a fost, în al 2-lea Război Mondial, locotenent de artilerie antiaeriană şi, ulterior, pilotul comandantului forţelor aeriene române.

După război, toate proprietăţile familiei sunt confiscate. Vintilă Corbul şi familia sa sunt evacuaţi şi forţaţi să locuiască în bucătăria unui imobil şubrezit, într-una din cele patru camere locuite de patru familii. Diplomele sale nu mai sunt „valabile“. este exclus din magistratură din cauza din cauza originii sale burgheze si a arestării tatălui său de către comunişti. Ocupă un post de bibliotecar, la o bibliotecă de cartier, dar este dat afară din aceleaşi motive, după numai 6 luni. Vintilă Corbul, licenţiat în istorie şi magistrat, ajunge muncitor necalificat şi, ulterior, inginer la ICAB (Întreprinderea Canal şi Apă Bucureşti), unde lucrează aproape 15 ani. La scurt timp Ana Stoenescu divorţează şi fuge cu un evreu bogat, în Los Angeles.

Câţiva ani mai târziu se căsătoreşte cu Ioana Sân-Giorgiu., fiica renumitului scriitor Ion Sân-Giorgiu, ce fusese judecat şi condamnat la moarte de regimul comunist. Ioana Sân-Giorgiu a fost dată afară de la Conservatorul de Arte Dramatice şi se vede obligată să se angajeze muncitoare necalificată într-o fabrică de cuţite. Pentru a-şi completa modestul venit, tanara familie începe să traducă opere literare din limbile franceză şi engleză.

Din cauza condiÅ£iilor grele de muncă, Vintila Corbul se îmbolnăveÅŸte de tuberculoză oculară, intră în concediu medical ÅŸi rămâne acasă. ÃŽn perioada de aproape 2 ani în care îşi tratează boala, începe din nou să scrie la aproape 30 de ani de la apariÅ£ia ultimului său roman. Romanele sale au mare succes de librărie. Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair (3 volume) dă startul succeselor, cartea fiind editată mai târziu în franceză ÅŸi poloneză. Din acel moment nu a mai fost nevoit să se angajeze.

În timp ce scria Căderea Constantinopolelui, cartea ce îl va lansa definitiv, Vintilă Corbul primeşte o lovitură foarte puternică. Ioana moare răpusă de cancer la numai 35 de ani, iar autorul este marcat definitiv şi nu se mai căsătoreşte niciodată.

Romanele lui Vintilă Corbul erau cele mai vândute cărţi ale timpurilor comuniste, iar încasările uriaşe de pe urma acestora susţineau opere falimentare ale altor autori. Încasările din comercializarea titlurilor erau atât de mari încât, dacă ar fi primit orice procent decent din vânzări, aşa cum se practică astăzi, Vintilă Corbul ar fi fost unul dintre puţinii milionari ai anilor ‘60-‘70 şi, oricum, singurul dintre scriitori. Era totuşi plătit cu sume uriaşe pentru acea perioadă, încasând între 100.000 şi 300.000 de lei pe titlu, în condiţiile în care un salariu de director ajungea la doar 4.000-5.000 de lei pe lună.

Vintilă Corbul a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, împreună cu Eugen Burada, ajutaţi de fostul ministru de externe Ştefan Andrei şi de soţia acestuia, cunoscuta actriţă Violeta Andrei.

Multe dintre titlurile sale au fost editate in franceza, poloneza, rusa, araba.

A inceput sa scrie inca din adolescenta Babel Palace scris la 16 ani si Sclavii pământului este al doilea roman scris de Vintilă Corbul, la numai 18 ani, şi ultima carte publicată înainte de a fi trecut de către comunişti pe lista scriitorilor interzişi.

Căderea Constantinopolelui este creaţia cu cel mai mare succes al lui Vintilă Corbul şi, totodată, cea mai vândută carte din beletristica românească, numai la primul tiraj având vânzări de 192.000 de exemplare. A fost editată în franceză, greacă, arabă, iar în Franţa a fost difuzată şi sub formă de teatru radiofonic.

Cenuşă ÅŸi orhidee la New York este prima carte apărută cu semnăturile Vintilă Corbul ÅŸi Eugen Burada ÅŸi pune bazele unei colaborări de aproape 29 de ani. Este unul dintre romanele care i-au supărat pe comuniÅŸti din cauza descrierii atrăgătoare a lumii capitaliste, fiind trecut pe lista neagră de regimul CeauÅŸescu. Primul tiraj de 160.000 de exemplare fiind epuizat într-o singură săptămână. A scris scenariile filmelor Nea Mărin Miliardar, Revansa, Un comisar scuza, Duelul – filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Un clasament realizat de Uniunea Autorilor ÅŸi Realizatorilor de Film din România arată că „Nea Mărin Miliardar” este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Pelicula a fost vizionată de nu mai puÅ£in de 14,6 milioane de români ÅŸi are, de departe, cea mai mare cotă de popularitate în rândul telespectatorilor ultimelor două generaÅ£i.

Adauga un comentariu

*