PD-L introduce moţiune simplă privind taxa de primă înmatriculare

Partidul Democrat-Liberal (PD-L) va iniţia o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema taxei de primă înmatriculare, a anunţat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional, preşedintele PD-L, Emil Boc.

Potrivit lui Boc, liberal-democraţii vor solicita prin moţiune anularea taxei şi restituirea banilor celor care au achitat-o, fără a fi necesare acţiuni în instanţă.

Liderul democrat-liberal a afirmat că moţiunea va fi introdusă la începutul sesiunii parlamentare, de cei 50 de reprezentanţi ai partidului în Camera Deputaţilor.

Preşedintele PD-L a explicat că fundamentul juridic al restituirii sumelor încasate de Guvern sub forma acestei taxe constă într-o Hotărâre a Curţii Europene de Justiţie, în cazul San Giorgio, în 1982, prin care se arată că statele membre sunt obligate să restituie taxele încasate cu încălcarea dreptului comunitar.

‘ÃŽn consecinţă, există temei juridic pentru restituirea acestei taxe, fără ca cetăţeanul român să fie obligat să dea în judecată statul pentru a recupera banii’, a spus Emil Boc.

Liderul PD-L a susţinut că taxa este ilegală, fiind în contradicţie cu directivele UE în domeniu, şi imorală deoarece nu s-a realizat un echilibru între nivelul de trai şi cuantumul taxei.

‘Dezbaterile din ultima vreme au demonstrat duplicitatea Guvernului, care ba spune că este o taxă de mediu, ba renunţă ÅŸi o declară ca fiind una fiscală, ba spune că nu o returnează, ba că o returnează dar numai în proporÅ£iile rezultate din noua taxă. Este o bâlbă a Guvernului. Nu se urmăreÅŸte decât încasarea la buget a unor bani pe care domnul Tăriceanu să-i cheltuiască după bunul plac electoral. Taxa nu respectă nici principiul ‘poluatorul plăteÅŸte”, a susÅ£inut liderul PD-L.

Conform lui Emil Boc, PD-L nu face acest demers în termeni populişti, ci pentru că subiectul este la ordinea zilei şi este interesant pentru cetăţean.

El a subliniat că democraÅ£ii au cerut încă din 7 ianuarie 2006 suspendarea taxei de primă înmatriculare, reamintind de criticile publice ale fostului ministru democrat al mediului Sulfina Barbu ÅŸi ale fostului director al ANAF Sebastian Bodu, ‘care ÅŸi-a pierdut poziÅ£ia în guvern din cauza atitudinii faţă de această taxă’. Liderul PD-L a reamintit ÅŸi de poziÅ£ia europarlamentarului democrat Monica Iacob Ridzi care a declanÅŸat procedura de contestare a acestei taxe în plenul Parlamentului European, dar ÅŸi pe cea a deputatului PD GraÅ£iela Iordache. ROMPRES

Adauga un comentariu

*