A murit seful Bisericii Ortodoxe Elene, Christodoulos

Liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia, Arhiepiscopul Christodoulos, a incetat din viata luni dimineata, a anuntat Arhiepiscopia de la Atena, citata de presa internationala. Arhiepiscopul Christodoulos, in varsta de 69 de ani, suferea de cancer la ficat si incercase, fara succes, sa faca un transplant in Statele Unite la Miami.

Din octombrie urma sedinte de chimioterapie in Grecia, dar starea sa de sanatate se agravase la inceputul acestei luni. Arhiepiscopul Christodoulos era foarte popular si influent in Grercia, unde Biserica nu este independenta de stat.

Personaj dinamic si ambitios, a fost unul dintre cei mai tineri prelati care a ajuns la conducerea bisericii ortodoxe din Grecia in 1998, dupa ce fusese mai multi ani secretar al Sfantului Sinod.
In timp ce relatiile intre lumea ortodoxa si Vatican erau reci, Christodoulos a incercat o apropiere de biserica catolica invitandu-l la Atena in 2001 pe Papa Ioan Paul al-II-lea si apoi, onorand invitatia succesorului acestuia Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, in 2006. A fost unul dintre cei care s-au opus cu inversunare razboiului din Kosovo.

In 2002 s-a opus difuzarii din Grecia a show-ului „Big Brother”.

Sfantul Sinod are la dispozitie 20 de zile pentru a alege un nou arhiepiscop din cei 80 de membri ai Sinodului.

Acum, dupa ce preafericitul parinte a incetat din viata, urmeaza patru zile de doliu national, iar funeraliile vor avea loc joi, dupa cum anunta televiziunea nationala din Grecia, citata de presa internationala.

Patriarhul BOR Daniel, va stabili luni delegatia care va fi prezenta la inmormantare. Purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica, a declarat la Realitatea Tv, ca este o pierdere pentru intreaga Ortodoxie. Arhiepiscopul Christodoulos a vizitat si Romania in 2000 si 2003.

Adauga un comentariu

*