Cu zoom-ul asupra vietii si operei lui George Bãlãitã

“Bãlãitã capteazã fluiditatea realului, scormoneste banalul, observã dualitatea: slãbiciunea si puterea trãind in simbiozã, un destin comun care se dovedeste de exceptie, un ochi comun care e de fapt multifatetat, privind lumea sub lupa necrutãtoare a detaliului.

George Bãlãitã dilatã amãnuntul, plonjeazã in contemporaneitatea fierbinte dar sondeazã semnificatiile adanci, pagina sa reverberand mitic. Proza trãieste astfel intr-o binefãcãtoare tensiune, la nivelul cotidianului dar si la cel al eternitãtii”. (Adrian Dinu Rachieru ”Vocatia Sintezei”. Eseuri asupra spiritualitãtii romanesti, Timisoara, “Facla”, 1985, p. 227-236)

Privind sub lupa detaliului informatiile existente in documente tipãrite de-a lungul timpului panã in prezent, Marilena Donea a alcãtuit o valoroasã lucrare cu zoom-ul asupra vietii si operei lui George Bãlãitã. Volumul “George Bãlãitã. Biobliografie”(Directia Judeteanã pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacãu, Editura Corgal Press Bacãu 2007) isi propune, conform cuvantului prefatator sã ofere o imagine de ansamblu asupra existentei si creatiei lui George Bãlãitã (cuprins: cronologie, operã, referinte, iconografie), “criteriul de ordonare in cuprinsul intregii lucrãri fiind cel cronologic”. Materialul bibliografic, care cuprinde capitolele “Opera” si “Referinte”, este completat cu un indice de nume si o listã a publicatiilor periodice mentionate in lucrare. Capitolul de iconografie este realizat dupã fotografiile oferite de autor, completand bibliografia “cu diferite imagini ale “ucenicului neascultãtor” al literaturii romane care este George Bãlãitã”. (Aida P.)

Adauga un comentariu

*