Studiu: 71% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a fost un lucru bun

România se menţine între statele cele mai euro-optimiste. La noi o majoritate covârşitoare a cetăţenilor cred că statutul de stat membru al Uniunii Europene al României este un lucru bun. Procentul este de 71%.

Conform Eurostat, România împarte acelaşi loc cu Polonia, după Luxemburg, 82%, Olanda, 79%, Belgia şi Irlanda, 74%. De la eurobarometrul din primăvară şi până acum, susţinerea pentru Uniunea Europeană a crescut semnificativ în Franţa şi Luxemburg, cu 8 puncte procentuale, şi în Grecia, cu 7 puncte.

Cele mai euro-sceptice sunt tradiţionalele Marea Britanie, cu 28% în favoarea UE, Austria, cu 26% şi Finlanda cu numai 21% dintre cetăţeni. Una dintre cele mai abrupte scăderi în indicele de susţinere a Uniunii Europene din primăvară până acum se înregistrează în Marea Britanie, unde numărul cetăţenilor în favoarea statutului de membru a scăzut cu 5 puncte procentuale, de la 39% la 34%.

Surpriza o constituie Slovacia şi Estonia, două dintre noile state membre, unde susţinerea pentru UE a scăzut cu 6 puncte în Slovacia, de la 64% la 58%, respectiv 5 procente în Estonia, de la 66% la 61%.

Adauga un comentariu

*