S-a tras linie sub realizarile sportivilor bacauani

Directia pentru Sport a Judetului Bacau a organizat, dupa o pauza de doi ani, o festivitate de premiere a celor mai buni sportivi. Chiar si fara sa aibe bani multi, institutia a gasit totusi fonduri pentru a acorda performerilor si cateva milioane de lei vechi, numai bune pentru ca fiecare sa aibe sarbatori mai frumoase.

Si, in general, nimeni n-a fost uitat, fie ca era antrenor, oficial al unui club sau altul sau al unui organ de presa ori reprezentant al unei institutii publice. Receptia de dupa festivitate s-a tinut in cantina-restaurant de la sediul DSJ – o realizare importanta a institutiei, despre care insa nu s-a vorbit aproape deloc.

Anul 2007 este preolimpic, astfel ca putem, pe baza premierii facute de DSJ Bacau sa anticipam care dintre sportivii nostri vor fi prezenti la Beijing, in 2008. Fireste, mai sunt cateva turnee preolimpice de calificare sau de indeplinit baremuri nu neaparat grele. Dar federatiile de specialitate nu vor deplasa in China sportivi fara nicio sansa de clasare in puncte. Poate va fi o exceptie, ne referim la Larisa Lacusta (natatie), sportiva care n-a facut parte din Top 10 al judetului.

19 pe 10 locuri

De multe ori, a fost greu de facut o departajare neta intre unul sau mai multi sportivi, astfel ca unele pozitii din Top 10 DSJ au fost ocupate de 2-3 sportivi. Ca de obicei, DSJ a avut mare grija sa calculeze punctajele foarte strict, dupa normele si regulamentele Agentiei Nationale pentru Sport. Asa se explica situarea unor sportivi campioni mondiali si europeni, dar care activeaza in sporturi neolimpice, in spatele unora care n-au obtinut medalii in competitii foarte importante.

Onoruri si ingrijorare

Performantele obtinute de sportivii bacauani sunt demne de toata stima. Totusi, daca este sa privim in perspectiva nu ne putem ascunde ingrijorarea din cauza lipsei de… perspectiva a unora dintre ei. Ghinionul si plafonarea sunt factorii care arunca unele umbre asupra topului.

TOP 10 AL DIRECTIEI PENTRU SPORT A JUDETULUI BACAU

1. EUSEBIU DIACONU / lupte greco-romane / campion european si national de seniori, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale / SCM Bacau / antrenor – Ion Butucaru / Este unul dintre cei mai seriosi si constanti performeri ai Romaniei. In conditiile regresului pe care sportul romanesc il inregistreaza la aproape toate disciplinele, Sebi ramane printre putinele sperante la o medalie olimpica.

2. BIANCA PERIE / aruncarea ciocanului / campioana mondiala, europeana, balcanica si nationala de junioare I si II / SCM Bacau / antrenor – Lucian Cucos / Bianca a „ras” totul la categoria sa de varsta, a participat si la CM, terminand inaintea „maestrei” sale, Mihaela Melinte. Sub aspectul rezultatelor tehnice, anul 2007 a fost pentru ea unul fara progres. Bianca n-a reusit sa arunce peste 70 m, in conditiile in care precedentele campioane mondiale de junioare, poloneza Kamila Skolimowska si chinezoaica Wenxiu Zhang reuseau frecvent acest lucru.

3. ANGELA MOROSANU / atletism – probe de sprint / medaliata cu aur si argint la Cupa Europei, campioana europeana de tineret, campioana nationala si internationala a Romaniei SCM Bacau – Dinamo Bucuresti / antrenor – Dorinel Ursache / Valoroasa sportiva a fost disputata intens de Dinamo si SCM Bacau, multumind pana la urma ambele cluburi. Angela este considerata urmasa Ionelei Tarlea si toti asteapta sa-i calce pe urme… peste cativa ani. Ghinionul unei accidentari a facut ca ea sa nu poata participa la CM. Si nici acum problemele sale de sanatate nu sunt rezolvate complet.

4. IONUT ZAIZAN si CRISTIAN VOROVENCI / atletism – probe de semifond / campioni balcanici si nationali in sala si aer liber; Zaizan este calificat la JO, in proba de 800 m / Stiinta Bacau – Dinamo / antrenor – Cristina Alexe / „Gemenii semifondului” si-au impartit frateste locurile 1 si 2 la 800 si 1500. Un pic mai ghinionist a fost Vorovenci – accidentat in lunile de mijloc ale anului.

5. SEBASTIAN DOGARIU / haltere / campion national si calificat la JO / CSM Onesti / antrenor – Marian Zaldoi / Un an modest, dar important este ca Sebi a participat la marile competitii si ramas curat intr-un sport zguduit pretutindeni de scandaluri de dopaj.

5. CONSTANTIN BEJENARU / box / campion national si castigator al Cupei Romaniei, medaliat cu argint la Campionatele Uniunii Europene / SCM Bacau / antrenori – Relu Auras si Nicolae Cara / Este printre primii trei boxeri ai Romaniei, dar asta nu spune mare lucru. Costica, impreuna cu ceilalti componenti ai lotului national, au dezamagit la CM de la Chicago. El va trebui sa traga din greu la turneele de calificare pentru JO.

6. MIHAELA MELINTE / aruncarea ciocanului / loc 2 Cupa Europei, campioana balcanica si nationala / SCM Bacau / antrenor – Constantin Musat / Fosta mare campioana mondiala si detinatoare a recordului lumii inregistreaza un regres constant. Explicabil, Mihaela avand 32 de ani si parte de multe accidentari si nedreptati care i-au taiat aripile.

6. CORNEL ARDELEANU / sarituri in apa / campion national / SCM Bacau / antrenor – Anisoara Sufariu / „Mowgli” nu s-a putut antrena constant, din cauza ca bazinul din Bacau este inca inchis. Asa se face ca a fost ajuns si intrecut mai mereu de bucuresteanul Constantin Popovici. In ultimele luni si-a recastigat suprematia.

7. NICOLETA MANU / volei / campioana mondiala universitara, castigatoare a Cupei Romaniei, sferturi de finala Top Teams Cup, medaliata cu bronz la National / Stiinta Bacau / antrenori – Florin Grapa si Melu Manta / Fiind unul dintre cei mai buni libero ai Europei, Nicoleta depinde totusi de prestatia coechipierelor. Ar putea obtine calificarea la JO in turneul de la Halle, incepand cu 15 ianuarie 2008. Adversarele Romaniei sunt insa foarte puternice: Rusia, Serbia si Croatia.

7. CATALIN CaMPEANU / atletism – probe de sprint / medaliat balcanic si national de seniori, campion national de tineret / SCM Bacau / antrenor – Dorinel Ursache / Catalin a fost printre cei accidentati o buna perioada din an. Ca urmare, timpii sai cel mult au stagnat in 2007, iar locurile ocupate in concursuri au fost sub cele din anii precedenti.

8. MARLENA BURGHEL / handbal / medaliata cu bronz la CE Tineret / CSS Bacau – Stiinta Bacau / antrenori – Eugen Manoliu si Gabriela Manea / Chiar daca a evoluat intr-o echipa slaba pana la jumatatea anului 2007, extrema dreapta a Bacaului a fost remarcata la nivel national. Daca va merge pe acelasi drum, iar Stiinta va reveni in Liga Nationala…, Tadici ii va trimite o convocare.

8. ALEXANDRU CR|ESCU / aruncarea sulitei / medaliat balcanic si national la seniori, campion national de tineret / SCM Bacau / antrenor – Eugen Pereteatcu / Un sportiv serios, care va prelua stafeta de la fratii Bartha. Aruncarile sale nu sunt insa de nivel international.

8. SANDU IACOB / handbal / component al lotului Romaniei / Stiinta Bacau / antrenori – Gabriel Armanu si Stelian Bursuc / Evolutia buna a Stiintei Bacau isi are partial explicatia in prestatia excelenta a acestui jucator de baza al nationalei. Sperantele publicului care a umplut Sala Sporturilor dupa multi ani sunt ca Stiinta sa joace in Europa, iar Romania sa redevina o forta a handbalului. Iar aceste sperante sunt mult legate de Sandu Iacob.

9. BIANCA DUMITRACHE / karate modern / campioana mondiala si nationala de junioare, medaliata cu argint la CM si CN / SCM Bacau / antrenor – Dan Botezatu / Bianca a luptat si pe planul pregatirii scolare, dar a gasit resurse sa evolueze in continuare la nivel inalt intr-o disciplina extrem de competitiva. Ramane in continuare o mare speranta pentru Romania la JO din… 2012, in ideea in care karate va deveni pana atunci sport olimpic.

9. ADRIAN MARC / kick-box / medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale, multiplu campion national / SCM Bacau / antrenor – Gabriel Muntenasu / Provenit din boxul clasic, Adrian a devenit dintr-un necunoscut un lider, intr-un sport de contact ce castiga teren pe zi ce trece. Imbina calitatile de sportiv cu look-ul cerut in zilele noastre unei vedete in ascensiune.

9. IULIANA DOBRIN / qwan-ki-do / campioana mondiala, campioana nationala de centuri negre / Bao Bacau / antrenor – Valerica Diumea / Amestec de calitati sportive, seriozitate, inteligenta si frumusete, Iulia a razbit intr-un sport martial de mare spectaculozitate, egaland, dupa 10 ani, performantele Mihaelei Ichimas.

10. MARIUS CHESCU / navomodelism / campion european si national de seniori, castigator al Cupei Romaniei / SCM Bacau / antrenor – Petru Zaharioaia / Marius este sinonim cu aurul in modelism. Probabil ca daca s-ar prezenta si fara minunatele sale opere de arta, juriile i-ar acorda tot medalia de aur, in contul realizarilor lui anterioare.

10. ANDREEA PATRASC / atletism / campioana balcanica si nationala de junioare, campioana nationala de tineret / SCM Bacau / antrenor – Maria Hagima / Avand o concurenta foarte puternica pe plan international si intern, Andreea nu a reusit sa se impuna autoritar in proba de 400 m garduri. Pe de alta parte, ea ramane un adversar redutabil pentru oricine. 2007 i-a adus insa ceva pretios – calitatea de studenta, ea reusind prima pe lista la Facultatea de Stiintele Miscarii, Sportului si Sanatatii.

Adauga un comentariu

*