Noi oportunităţi pentru exportatorii români

Exportatorii români beneficiază de noi oportunităţi privind accesul pe pieţele externe ca urmare a Parteneriatului european de susţinere a exportatorilor din toate statele membre ale Uniunii Europene. În baza Parteneriatului, exportatorii din toate ţările membre UE au acces la baza de date europeană cu privire la condiţiile de acces pe pieţele ţintă, dar beneficiază şi de implicarea Uniunii Europene în medierea reglementărilor referitoare la barierele comerciale impuse pe pieţele ţintă.

Parteneriatul european de susÅ£inere a exportatorilor a fost instituÅ£ionalizat la Bruxelles prin Comitetul Consultativ de Acces pe PieÅ£e (Market Access Advisory Committee – MAAC) din cadrul Comisiei Europene cu scopul de a facilita accesarea pieÅ£elor din afara Uniunii Europene de către companiile din ţările membre ale Uniunii.

Parteneriatul are în componenţa sa Comisia Europeană, ţările membre şi structurile asociative ale mediilor de afaceri la nivel naţional şi european. Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), prin Direcţia Generală Promovarea Exportului (DGPE), este parte activă la Parteneriatul european de susţinere a exportatorilor din toate statele membre.

Costin Lianu, directorul DGPE a declarat că s-a conturat deja o strategie a UE de acces pe pieţe, strategie care se bazează pe un parteneriat ce cuprinde Comisia Europeană, statele membre şi structurile asociative europene ale mediilor de afaceri. Din această perspectivă, anul 2007 a marcat dezvoltarea unor activităţi constante de prevenire a apariţiei unor noi obstacole pe pieţele ţintă prin crearea unui sistem timpuriu de alertă.

Priorităţile strategiei de acces pe pieţe în 2008 vizează continuarea măsurilor privind accesul pe pieţe ţintă importante precum China, India, Japonia, extinderea exporturilor pe pieţe precum Rusia, Ucraina, restul ţărilor asiatice, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, regimul investiţiilor sau accesul pe piaţă a unei game variate de bunuri şi servicii.

Adauga un comentariu

*