Filmele anului 2007 în România

Filmele preferate de români în 2007 au fost cele de acÅ£iune, pe primul loc în topul premierelor anului după numărul de spectatori aflându-se ‘PiraÅ£ii din Caraibe: la capătul lumii’.

Această peliculă, care a avut premiera în 25 mai, a fost văzută de 92.755 de spectatori iar încasările au depăşit un milion de lei.

Pe următoarele poziÅ£ii se află alte două pelicule de acÅ£iune, producÅ£ii americane, ‘Shrek al treilea’ ÅŸi ‘300 – Eroii de la Termopile’. Acestora le urmează filmul de aventuri ‘Harry Potter ÅŸi Ordinul Phoenix’ – coproducÅ£ie Marea Britanie-SUA.

ÃŽn acest top, realizat de AgenÅ£ia Champions la 16 decembrie, pe locul cinci este filmul românesc ‘4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile’, care a adunat în sălile de cinema, de la premiera din 14 septembrie, aproape 71.000 de spectatori, încasările fiind de circa 654.000 lei.

ÃŽn top se regăsesc, consecutiv, filmul de acÅ£iune ‘Apocalypto’ (SUA), comedia ‘Cât durează o căsnicie’ (SUA), ‘Spider-Man’/’Omul păianjen’ (acÅ£iune, SUA), ‘VacanÅ£a lui Mr. Bean’ (comedie, Marea Britanie, FranÅ£a, Germania) ÅŸi ‘Pulbere de stele’ (aventuri, Marea Britanie, SUA).

Pe marile ecrane din România au ajuns în anul care se încheie 170 de premiere. Dintre acestea, 57 sunt filme europene, plus cele ÅŸapte producÅ£ii româneÅŸti – ÅŸase lungmetraje de ficÅ£iune ÅŸi un documentar de lungmetraj.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte filmele lansate de România, topul este dominat, desigur, de filmul lui Cristian Mungiu ‘4,3,2’, care a adunat cel mai mare număr de spectatori ÅŸi la categoria filmul european. Urmează ‘California Dreamin’ (nesfârÅŸit)’ de Cristian Nemescu, care se află pe poziÅ£ia 35 în topul premierelor anului. Această peliculă a fostă văzută de 20.967 de spectatori.

După cele două producÅ£ii premiate ÅŸi apreciate internaÅ£ional, urmează ‘TicăloÅŸii’ de Åžerban Marinescu (pe locul 72 în topul general), cu peste 9.000 de spectatori ÅŸi ‘După ea’ de Cristina Ionescu – poziÅ£ia 83 (peste 7.680 de spectatori).

Un alt film românesc, ‘ÃŽngerul necesar’ de Gheorghe Preda, a adunat doar 1.510 spectatori, plasându-se pe locul 145. ‘Logodnicii din America’ de Nicolae Mărgineanu (poziÅ£ia 149) a fost văzut de numai 1.231 de spectatori.

Documentarul ‘Pe calea undelor’ de Alexandru Solomon, lansat pe ecrane la 30 noiembrie, a reuÅŸit să adune 1.331 spectatori, depăşind lungmetrajul de ficÅ£iune ‘Logodnicii din America’, în care joacă Marcel IureÅŸ.

Şi în acest an, Agenţia Champions va organiza o retrospectivă a celor mai bune filme, bazată pe voturile criticilor de film şi ale jurnaliştilor care scriu pe acest domeniu.

Retrospectiva, care va debuta cu o gală, va avea loc între 8 şi 14 februarie, la Cinema Studio. ROMPRES

Adauga un comentariu

*