Retrospectiva: DNA, bau-bau pentru miniÅŸtri liberali

Guvernul Tăriceanu nu a scăpat de vizorul DNA nici în 2007, mai mulţi miniştri fiind acuzaţi de acte de corupţie. Printre aceştia s-au numărat şi Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remeş.

Szolt Nagy – Ministrul ComunicaÅ£iilor ÅŸi Tehnologiei InformaÅ£iilor(5 aprilie-30 iulie 2007)

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, solicită,la jumătatea lunii septembrie, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni în vederea începerii urmăririi penale a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Potrivit DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004-iunie 2007, şi Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Hotărârea de Guvern 377 este semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare, semnată de Zsolt Nagy, privind terenul din Calea Victoriei 133-135 explică împrejurările în care din 1996 imobilul ÅŸi terenul aferent au intrat în administrarea Regiei Autonome „PoÅŸta Română” din cea a Consiliului General al Municipiului BucureÅŸti.

Decebal Traian Remeş-Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (5 aprilie-11 octombrie 2007)

Pe 8 Octombrie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl sesizează pe preşedintele României să ceară urmărirea penală faţă de Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Iniţial, din probele administrate de procurorii DNA, rezulta că, în cursul lunii septembrie 2007, Mureşan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 lei de la Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului.

Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Ioan Mureşan promisese că va oferi şi un autoturism de lux.

În cursul serii de 5 octombrie, procurorii DNA au dispus reţinerea lui Mureşan Ioan pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus, urmând ca acesta să fie prezentat duminică Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Propunerea de arestare preventivă a fost respinsă, Ioan Avram Mureşan
urmând a fi cercetat în libertate.

Tudor Chiuariu – Ministrul JustiÅ£iei (1 aprilie-9 decembrie 2007)

Ministrul JustiÅ£iei, Tudor Chiuariu, anunÅ£a, duminică, 9 decembrie, într-o conferinţă de presă, că va renunÅ£a la funcÅ£ie ÅŸi promitea că atunci când „această înscenare ridicolă va lua sfârÅŸit” va reveni în fruntea ministerului pentru a continua reforma în justiÅ£ie.

În luna septembrie, preşedintele României, Traian Băsescu, decide, în baza Legii nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială, întrunirea Comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei, de data aceasta, de către Tudor Chiuariu, decizie luată ca urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la începerea urmăririi penale faţă de acesta. Chiuariu este acuzat de abuz în serviciu în dosarul Poşta Română.

În replică, Chiuariu sesizează Administraţia Prezidenţială cu privire la posibilele incompatibilităţi a doi dintre membrii Comisiei special instituită pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului.

Guvernul emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care modifică legea răspunderii ministeriale. Urmare a deciziei, componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni care îşi dă avizul pentru începerea urmăririi penale va trebui schimbată. Potrivit Ordonanţei emise de Guvern, membrii comisiei vor fi judecători numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 29 noiembrie, Băsescu îi trimite o scrisoare premierului în care îi cere să îl remanieze pe ministrul JustiÅ£iei Tudor Chiuariu. Dar nu primeÅŸte nici un răspuns. După o săptămână, de data aceasta public, ÅŸeful statului reiterează, din nou, lui Tăriceanu schimbarea din funcÅ£ie a lui Chiuariu. ÃŽn replică, primul-ministru îl anuntă pe preÅŸedinte că are „alte prioritati, legate de situaÅ£ia economică ÅŸi socială“ a României ÅŸi că nu-i va cere demisia lui Chiuariu”.
Dar pe 9 decembrie, printr-o declaraÅ£ie de presă, ministrul JustiÅ£iei, Tudor Chiuariu, îşi anunţă demisia, dar îl înÅŸtiinÅ£ează pe Băsescu că se va întoarce. „Sunt liniÅŸtit ÅŸi încrezător. Nu depind de funcÅ£ia politică ÅŸi nu sunt intimidat. Voi renunÅ£a la funcÅ£ie, însă am o promisiune: atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârÅŸit, mă voi întoarce pentru a duce la bun sfârÅŸit ceea ce am început ÅŸi pentru a termina reforma în justiÅ£ie”, a spus Chiuariu.Chiuariu i-a dat replica lui Băsescu la acuzele aduse vineri, prin care îi cerea să plece din fruntea ministerului,spunând că: „Nu am greÅŸit cu nimic ÅŸi refuz să particip la mascarada pe care aÅ£i început-o”.

Adauga un comentariu

*